Gostovanja u Hrvatskom domu u Somboru - Vesna Krmpotić, Rešetari i Drežnik

Objavljeno: 07.05.2013. Pregleda: 36

Knjizevna vecer SO2013Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor“ bilo je 28. travnja 2013. godine domaćin Zajednici Hrvata iz Beograda „Tin Ujević“, književnici Vesni Krmpotić, KLD-u „Rešetari“ iz Rešetara i KUD-u „Drežnik“ iz Drežnika.

Mata Matarić, predsjednik HKUD-a „Vladimir Nazor“, pozdravljajući goste istaknuo je da „Nazor“ po prvi puta u svojoj dugoj povijesti ima čast ugostiti književnicu čije su knjige najprodavanije na prostorima Srbije i Hrvatske. Stipe Ercegović, predsjednik ZH „Tin Ujević“, predstavio je aktivnosti ove udruge i najavio jedan zanimljiv projekt. „U pripremi je serijal dokumentarno-igranih filmova o znamenitim Hrvatima koji su rođeni, živjeli i stvarali na prostoru Vojvodine i Srbije. Prvi o kome ćemo raditi film je Ilija Okrugić“, kazao je Ercegović.

Književnica Vesna Krmpotić je u Somboru promovirala svoju 108. knjigu. Ona se prisjetila jednog posjeta Međugorju, kada je prihvaćen prijedlog da se podigne hram Majci Svijeta. „Bilo je to potkraj osamdesetih godina i sve je stalo. Razgovarajući s fra. Jozom upitala sam kako ćemo izgraditi naš hram. Odgovorio mi je da se hram gradi iznutra. Vratila sam se u Zagreb, sjela za stol i ne znajući što radim počela pisati, nekada i po 50 pjesama dnevno. Kada sam došla do kraja shvatila sam – to je taj hram, ne mora biti od kamena, ali bitno je da nas dodirne u unutrašnjosti. To su 11.664 pjesme, pisane tijekom devet godina, u jednoj zbirci i to je najveća knjiga pjesama u svjetskoj književnosti“, kazala je Vesna Krmpotić i pročitala nekoliko pjesama iz te knjige.

Gostovanje Beograđana upotpunio je popularnim šlagerima i kanconama klavijaturist Neša Labor. Gosti iz Hrvatske, članovi KLD-a „Rešetari“ iz Rešetara, predstavili su pjesnike, sudionike „Rešetarskih susreta pjesnika“, na kojima osim pjesnika iz Hrvatske sudjeluju i pjesnici iz dijaspore. „Naše društvo surađuje s pjesnicima i slikarima iz 34 države. Za svaki naš zbornik javi se između 150 i 180 pjesnika, a u zborniku se nađu samo odabrani“, kazao je između ostaloga predsjednik KLD-a „Rešetari“ Ivan De Villa. KUD „Drežnik“ iz Drežnika predstavilo se s nekoliko pjesama u izvedbi pjevačkih skupina.

Tekst i fotografija: Z. V.

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima