U Somboru održan 28. susret malih župskih zborova Zlatna harfa

Objavljeno: 29.10.2014. Pregleda: 33

Zlatna harfa2014-1Susret malih župskih zborova Subotičke biskupije Zlatna harfa, održan je u Somboru, u župi Svetog Križa, gdje je domaćin bio vlč. dr. Marinko Stantić. Ovaj susret trebao je biti održan u svibnju, ali je zbog poplava odgođen za jesen. U subotu 11. listopada 2014. godine, kada je susret održan, Bog je dao predivan dan za pjesmu, igru i veselje.

Nekoliko autobusa punih djece pohitilo je iz Subotice i okolice, Vajske, Bođana, Monoštora i Bajmaka, kako bi pjesmom i dječjim glasovima slavilo Boga. Tema ovogodišnje Zlatne harfe je naš subotički svećenik i skladatelj Albe Vidaković, čije pjesme i skladbe ponekad i odraslima bivaju teške. Vjerujemo da je svaka izvedba Bogu draga jer tko pjeva dvostruko moli. Ovaj susret nije natjecateljskog karaktera, te su na njemu svi pobjednici. Svaki zbor dobio je zahvalnicu za sudjelovanje. Natjecanja je ipak bilo, ali kroz igre bez granica, koje nam je vlč. Marinko osmislio. Djeca će sigurno ovaj susret po tome dobro upamtiti.

Zlatna harfa2014-2Kako to obično biva, i ovaj 28. susret je započeo svetom misom, koja je bila vani ispred crkve, dinamična, raspjevana s porukom domaćina, koji je misu vodio. Poručio je svima, da ćemo biti sretni ako smo uspješni, a uspjeh se postiže radom i upornošću. Poslije stanke na kojoj su se sudionici okrijepili kod svojih stolova, za što se pobrinula teta Marija Paštrović s ekipom župljanki i nakon pripreme za izvođenje odabranih pjesama, uslijedio je susret zborova. Nastupili su djeca iz župa: Sveti Križ – Sombor, sv. Petar i Pavao – Monoštor, sv. Ilija – Vajska, sv. Juraj – Bođani, sv. Rok – Subotica, Vrtići Marija Petković Sunčica i Biser – Subotica, sv. Jakov Apostol – Plavna, Presveto Trojstvo – Sombor, Katedrala sv. Terezije Avilske – Subotica, sv. Josip Radnik – Đurđin, Isusovo Uskrsnuće – Subotica i sv. Petar i Pavao – Bajmak.

Poslije nastupa uslijedile su „Igre bez granica“: Nahrani gladnoga, Sagradimo crkvu i Otkrijmo domaćina. Suci Robert, Vladimir i Davor vodili su računa da najbolji pobjede. Djeca su sa žarom navijala i radovala se. Oko 14 sati veselo i zadovoljno društvo otišlo je kućama, a ova Zlatna harfa će mnogima ostati u lijepom sjećanju.

Vrijedno je spomena da je logo za ovogodišnju Zlatnu harfu izradio Srđan Varo, dok je Terezija Pasti izradila misnicu i štole za sve goste svećenike.

Zlatna harfa2014-3

Što nas očekuje na novom susretu, sljedeće godine, prepuštamo župnicima i organizatoru Miroslavu Stantiću, ispred Katoličkog društva za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“, da osmisle i pokušaju dostići ovaj visoki cilj u pjesmi i igri koju nam je domaćin postavio.

Tekst i fotografije: Marina Piuković

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima