Zavitni dan u Monoštoru

Objavljeno: 29.10.2014. Pregleda: 38

Zavitni dan Monostor2014-1„Bilo je to listopada 1944. godine. Meni je tada bilo 14 godina. Mi mještani molili smo se u crkvi ovdje u selu zajedno s našim tadašnjim župnikom Matijom Zvekanovićem da sačuva selo od najezde vojske. Molili smo pod svjetlom svijeća, molili smo za mir i molili smo da nas vojska zaobiđe. I desilo se čudo, vojska nas je zaobišla, otišla prema Bezdanu, a selo je ostalo pošteđeno bilo kakvih nedaća. Od tada slavimo taj dan“, priča nam Kata Patarić, kojoj su ti dani iz 1944. godine ostali urezani u sjećanju. Svih ovih sedam desetljeća ona redovito, 13. listopada, dolazi u crkvu. Na taj dan Monoštorci na kratko prekidaju sve poslove i okupljaju se u crkvi. Tako je bilo i ovoga 13. listopada 2014. godine. Vjernici okupljeni u crkvi, a crkva ukrašena šokačkim ponjavama, baš kao i te davne 1944. godine.

Zavitni dan Monostor2014-4-mSvetu misu služio je velečasni Vinko Cvijin, župnik u Vajskoj, uz svećenike iz Sombora i okolnih mjesta. „Slavimo osmo čudo koje je Isus učinio ovom selu na zagovor svoje majke. Vi ste toga dana sklopili savez s Bogom, a mi dobro znamo da dragi Bog nikada ne zaboravlja svoje riječi. Kada je jednom izgovori ona stoji zauvijek. S druge strane vi ste obećali da ćete sačuvati svoju vjernost Bogu i da ćete se na ovaj dana odreći svakog posla i doći zahvaliti Bogu za ono što je učinio vama. I mislite, vjerojatno, kao i svi mi, da se takvi dani više nikada neće vratiti. Međutim, vidimo da to možda i nije istina. Danas ovome selu ne prijeti oružje, ne prijeti neka zločinačka sila koja će ga razoriti, ali vidimo da mu prijeti nešto opasnije. Djeca i omladina napuštaju ovo selo odlazeći u inozemstvo u potragu za poslom. Zato, braćo i sestre, nemojte posustati klanjati se pred ovim oltarom i moliti se Majci Božjoj za zagovor, jer opasnost vražja nikada ne prestaje. Uvijek će biti nešto što će prijetiti vašem selu i vašem narodu. Ako, vi koji sjedite u ovim klupama ništa ne poduzmete to će se i dogoditi. Bog će uslišiti vašu molitvu, ali za uzvrat traži vaše srce i ljubav. Mislim da to nije previše za dati“, kazao je u svojoj propovijedi velečasni Cvijin.

Radio Marija
Obilježavanje Zavitnog dana bila je prigoda i da se vjernici okupljeni na misi upoznaju s funkcioniranjem jedinog katoličkog radija u Srbiji – Radio Marije. Kako je rekao koordinator za hrvatsko uredništvo Nikola Jaramazović od lipnja 2014. godine uredništva na mađarskom i hrvatskom jeziku funkcioniraju odvojeno. „U sljedećem razdoblju čekaju nas ozbiljni zahvati kako bi još više osnažili ovaj jedini katolički radio. To ne možemo učiniti bez pomoći vas, slušatelja. Do kraja godine moramo imati 2000 novih registriranih članova – slušatelja. To možete postati popunjavanjem upitnika, gdje se i izjašnjavate na koji način želite pomoći Radio Mariji“, kazao je Jaramazović. On je najavio i aktivnosti na povećanju obujma programa na hrvatskom jeziku za slušatelje s područja Sombora, Monoštora i Subotice.

Zavitni dan Monostor2014-2Monoštorski župnik velečasni Goran Vilov kaže da se Zavitni dan u Monoštoru bez prekida obilježava od te davne 1944., odnosno 1945. godine. „Sve se zbilo 1944. godine kada je selu prijetila opasnost. Vjernici su zato noć proveli sa župnikom u crkvi, u molitvi, da bi sutradan doznali kako selo neće biti upropašteno onako kako je to bilo odlučeno i potvrđeno i pisanom odlukom. I onda su dali zavjet Bogu – sjećat ćemo se uvijek tog divnog događaja, da je selo spašeno Božjom i Gospinom pomoći, okupljat ćemo se svake godine 13. listopada, kako bi na svetoj misi proslavili Zavitni dan. Od 1945. kada je taj zavjet prvi puta učinjen, pa sve do ove 2014. godine, mještani ostavljaju posao i dolaze na svetu misu kako bi zahvalili Bogu i Gospi“, kaže velečasni Vilov.

Zavitni dan Monostor2014-5-mDevetu godinu zaredom u povodu Zavitnog dana KUD Hrvata „Bodrog“ organizira kulturno-umjetnički program U susret Zavitnom danu. Tako je bilo i ove godine, u subotu 11. listopada. „Način na koji mi obilježavamo Zavitni dan je da pokažemo našu tradiciju, običaje i nošnju i sve ono što su naši stari nama ostavili da čuvamo, njegujemo i pokazujemo drugima“, kaže predsjednik KUD Hrvata Bodrog Željko Šeremešić.

A domaćini, KUD Hrvata „Bodrog“ program su otvorili pjesmom „Kraljica Bodroga“, a predstavili su se šokačkim igrama u izvedbi dječje folklorne skupine i starim svatovskim običajem Dolazak zarad mlade.

Zavitni dan Monostor2014-3U programu su sudjelovali i gosti iz Hrvatske. KUD „Valpovo 1905“ predstavilo se plesovima iz Brodske posavine i Baranje. KUD „Berislavić“ iz Novog Grada također je izvelo plesove iz Brodske posavine. Čule su se i pjesme u izvedbi Pjevačke skupine „Baje“ iz Ivanovca i vidjeli plesovi iz Slavonije u izvedbi KUD-a „Klasje Slavonije“ iz Antunovca/Ivanovca.

Vidjelo se, a i čulo bogatstvo nošnje, plesovi i pjesme Šokadije, a kako već umiju Šokci večer je protekla veselo i razigrano.

Zavitni dan Monostor2014-6-m

Zavitni dan Monostor2014-7-m

Zavitni dan Monostor2014-8-m

Tekst: Zlata Vasiljević
Fotografije: Hrvatska riječ i
KUDH „Bodrog“

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima