U Sonti predstavljena nova knjiga autorice Ruže Silađev „Šokica pripovida“

Objavljeno: 22.05.2012. Pregleda: 37

Svoju drugu knjigu, zbirku pripovjedaka „Šokica pripovida", autorica Ruža Silađev je svojim sumještanima predstavila 26. travnja 2012. godine, u velikoj dvorani Doma kulture u Sonti.

Moderator predstavljanja bio je Zvonko Tadijan, a u ovoj ugodnoj književnoj večeri, osim autorice, sudjelovali su dr. sc. Sanja Vulić iz Zagreba, književnik Milovan Miković iz Subotice, sonćanska kantautorica Božana Vidaković i učenice 8. razreda OŠ „Ivan Goran Kovačić" Ivona Mihaljev i Katarina Vodeničar. Zvonko Tadijan je pozdravio prisutne, najavio sudionike i ukratko predstavio Ružu Silađev.

O ne tako zavidnoj poziciji Hrvata kao autohtonog stanovništva u ovim krajevima i problemima priznavanja hrvatskog jezika i njihovog govora općenito govorio je urednik nakladničke djelatnosti NIU „Hrvatska riječ" Milovan Miković.

„Međutim, njegovo postojanje i mogućnost njegova korištenja, proučavanja i dubljeg upoznavanja osnažuje i učvršćuje ne samo naše znanje suvremenog standardnog hrvatskog jezika, već i njega samog kao jezični sustav i medij. Knjigama poput djela Ruže Silađev 'Šokica pripovida' otržemo od zaborava i čuvamo i one govorno-jezične osobine koje su ovdje nerijetko znale biti izvrgavane ruglu, ili su bile proganjane, pa i nasilno zaboravljane. Zato neka nam šokačka rič svakodnevno zvoni na pozdravljenje", zaključio je Miković.

predstavljanje sokica pripovida sonta-2O samoj knjizi, kroz stilsku i jezičnu analizu govorila je recenzentica dr. sc. Sanja Vulić.

„Čitatelj ove knjige naučit će puno toga o jeziku, zabavit će se i nasmijati, a isto tako i razmisliti koliko je važno ne zaboraviti vlastitu tradiciju i zbog pukog pomodarstva ili vlastite komocije ne odbacivati sve ono dobro što su naši prethodnici generacijama brižno njegovali", rekla je Sanja Vulić.

Autorica Ruža Silađev pročitala je dvije pripovijetke iz ove knjige, a djevojke Ivona Mihaljev i Katarina Vodeničar otpjevale su napjeve iz pripovijetke „Kraljice".

Tekst i fotografije: Ivan Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima