U Zagrebu predstavljena druga knjiga za djecu Jadranke Galiot

Objavljeno: 01.06.2016. Pregleda: 46

Predstavljanje knjige Galiot2016 1U Hrvatskom centru za dječju knjigu Knjižnica grada Zagreba 18. svibnja 2016. godine predstavljena je knjiga za djecu Putovanja su stvarno čarobna autorice Jadranke Galiot, rođene u Srijemskoj Mitrovici, koja živi i radi u Hrvatskoj. Riječ je o zbirci kratkih dijaloških proza dinamičnog ritma, pa zato lako čitljivih i djeci prihvatljivih, koja ima 42 stranice, a prikladna je za djecu od 7 do 13 godina.

„Za djecu je počela pisati 2008. kada je njena kći imala pet godina, a ova knjiga koju danas predstavljamo druga je po redu koja je i objavljena. Svoje kratke priče za djecu tada šalje Uredništvu dječjeg časopisa ‘Radost’, u kojem je od 2009. do 2012. objavljeno petnaestak kratkih priča, predivno ilustriranih, te ostvarena iznimno lijepa suradnja s urednicima prof. dr. Jožom Skokom, Dragom Kozinom i Manom Galović. Osim u ‘Radosti’, dvije su priče i dvije basne objavljene u dva godišta ‘Vukovarskog zbornika’, Ogranka Matice hrvatske – Vukovar. Od prošle školske godine jedna Jadrankina priča nalazi se u ‘Profilovoj’ čitanci za IV. razred osnovne škole, dok su dvije priče izvođene 2013. i 2014. na školskim i županijskim susretima recitatorske i dramsko- scenske smotre Lidrano u Gradini i Rijeci“, rekao je predstojnik Panonskog instituta iz Pinkovca u Gradišću dr. sc. Robert Hajszan, koji je i nakladnik knjige.

Prof. dr. sc. Sanja Vulić, recenzentica knjige, je podsjetila kako je Galiot 2014. godine u nakladi Panonskog instituta, objavila je svoju prvu zbirku naslovljenu Samo dobra djela čine pčelu sretnom. Ocijenila je kako je proza Jadranke Galiot ne samo odgojnog, nego i edukativnog karaktera. „U odgojnom je pogledu na primjer važno nenametljivo podučavanje djece o poštivanju starijih ljudi, koje najmlađi naraštaj treba upoznati i razgovarati s njima. Na taj će način biti u prilici spoznati i prihvatiti mnoge pozitivne vrijednosti i znanja koja se od starijih mogu usvojiti i naučiti, a ne ih odbacivati samo zato što su stari i tjelesno slabiji“, kazala je Vulić.

Predstavljanje knjige Galiot2016 2Jadranka Galiot je rođena 1971. godine u Srijemskoj Mitrovici, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je 1966. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, studijske grupe povijest i etnologiju. Od 1997. do 2004. godine radi u Ministarstvu kulture u Zagrebu, kao stručna suradnica te savjetnica u Odjelu za muzeje, galerije i arhive. Od 2004. radi u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, Konzervatorskom odjelu u Osijeku, a od 2009. u novoosnovanom Konzervatorskom odjelu u Vukovaru, kao etnologinja konzervatorica, viša stručna savjetnica. Bavi se istraživanjem i zaštitom tradicijske kulturne baštine (nepokretnih kulturnih dobara, nematerijalne kulturne baštine, te privatnih etnografskih zbirki) na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. U Odjelu za Registar kulturnih dobara Ministarstva kulture u Zagrebu radi od 2013. godine. Ima deset objavljenih stručnih/znanstvenih radova iz kulturno- povijesne i etnološke baštine krajnjeg istoka Hrvatske i tri stručno-popularna. Sudjelovala je s izlaganjima na nekoliko domaćih i međunarodnih stručno-znanstvenih skupova. Članica je Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog etnološkog društva i Društva konzervatora Hrvatske. Piše i poeziju za odrasle; pjesme su joj objavljene u osječkoj Književnoj reviji.

Glavna su tema ove zbirke putovanja, ne samo ona stvarna, bilo duga ili sasvim kratka, nego i ona zamišljena. „Redovito su ta raznolika putovanja predstavljena živahnim dijalozima. Ponekad iz tih vrckavih dijaloga više ili manje prikriveno izviruju i osjećaji autorice ove zbirke. Nedvojbeno je da će se u pojedinim dijalozima prepoznati i roditelji koji su imali ili imaju djecu školske dobi, naravno i djedovi i bake, a osobito mladi čitatelji. Zato su kratki tekstovi ove autorice vrlo prikladni za objavljivanje u školskim čitankama“, zaključila je Vulić.

Tijekom predstavljanja knjige izabrane priče čitala je akademska glumica Ivana Bolanča, a program je vodila Ranka Javor.

Izvor: Hrvatska riječ (Zlatko Žužić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima