Spomenik Presvetom Trojstvu vraćen na prvotno mjesto

Objavljeno: 29.05.2016. Pregleda: 38

Spomenik Trojstvo 1Na svetkovinu Presvetog Trojstva, 22. svibnja 2016. godine, u Subotici je na svoje prvotno mjesto vraćen obnovljeni spomenik Presvetom Trojstvu. Taj spomenik podignut je u centru grada 1815. godine kao prvi javni spomenik u gradu. Godine 1964., odlukom komunističkih vlasti grada Subotice, on je premješten u park pored katedrale. A na svoje prvotno mjesto vraćen je uz suglasnost Subotičke biskupije i, kako stoji na urezanoj ploči na spomeniku: „povodom jubileja 200. godišnjice od postavljanja, uz potporu vlade R. Mađarske i grada Subotice. Spomenik su restaurirali i vratili na izvorno mjesto Grad Subotica i Mađarsko nacionalno vijeće. (Siječanj-rujan, 2015. godine)“.

Restauracija Sv Trojstva mObnovljeni spomenik plod je umjetničkog i stručnog rada diplomirane kiparice-restauratorice Karoline Biacsi. Blagoslov obnovljenog spomenika obavio je katedralni župnik, mons. Stjepan Beretić, u nazočnosti nekolicine katoličkih svećenika, redovnika i redovnica te predstavnika Srpske pravoslavne crkve, Evangeličke crkve, Reformirane kršćanske crkve i Židovske zajednice te lijepog broja vjernika i građana Subotice.

U ime donatora – Vlade Mađarske – svečani govor održao je dr. Péter Szilágyi. O značaju ovoga događaja govorili su i predsjednik Mađarskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jenő Hajnal, te gradonačelnik Subotice Jenő Maglai. On je, podsjećajući na povijest toga spomenika, istaknuo da spomenik koji je gradu darovao Mate Vojnić simbolizira slogu i jedinstvo građana Subotice u vrijeme kada je stanovništvo zajedničkim naporima isušivalo i nasipalo močvarne dijelove grada, te dodao: „Iskazujem poštovanje toj slozi i jedinstvu koje Subotičani do današnjeg dana čuvaju u duši. Njegovo ponovno postavljanje na prvobitno mjesto predstavlja povijesni trenutak i neka nas podsjeća na to da umjesto rušenja, zajedničkim snagama gradimo našu zajednicu i doprinesemo poboljšanju multikulturalnosti našega grada“.

Spomenik Trojstvo 3Gradonačelnik Maglai je svoj govor zaključio pozivom građanima Subotice da čuvaju vrijednost toga spomenika, jer „tako ćemo zajednički jačati i obogatiti suživot u gradu. Zato svi čuvajmo ovaj spomenik kao simbol ljepše budućnosti. Spomenik Svetog Trojstva je kršćanski simbol i želim da vas u životu vode tri božanske krjeposti: vjera, nada i ljubav“, zaključio je gradonačelnik.

Slavlje blagoslova spomenika uzveličali su članovi katedralnih zborova Albe Vidaković i Sveta Terezija pod ravnanjem Miroslava Stantića, a kao solistica je nastupila Mónika Csapó.

Spomenik Trojstvo 2U svom obraćanju okupljenima na Trgu, mons. Beretić je istaknuo: „Dragi sugrađani i dragi vjernici, okupili smo se ovdje u središtu našega grada oko obnovljenog kipa Presvetog Trojstva. Spomenik je dao podići 20. kolovoza 1815. godine Subotičanin, plemeniti Mate Vojnić od Bajše. Oko spomenika su Subotičani kupovali i prodavali, dok gradska tržnica nije premještena na drugo mjesto. Mnogi gradovi i sela imaju sličan spomenik u svome središtu. Trojedini Bog je i znak zajedništva i ravnopravnosti. Otac, Sin i Duh Sveti jedan su Bog. Tako su svi građani Subotice, bez obzira na svoju narodnost ili vjeru, jedan grad. Oko ovoga kipa su se okupljali ljudi koji su tražili posao. Ovdje su poslodavci nalazili radnike sve do šezdesetih godina dvadesetoga stoljeća, kad je spomenik premješten na prostor oko katedrale. Oko stupa ovog spomenika se nalaze četiri kipa: tu je lik Presvete Bogorodice. Tu je jedan anđeo kao simbol nade i drugi kao simbol vjere. Tu je i kip svetoga Mateja evanđeliste – zaštitnika Mate Vojnića“ (koji je financirao podizanje prvoga spomenika).

Izvor: Hrvatska riječ (A. A.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima