STO osvojio zlatne plakete na Festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku

Objavljeno: 28.05.2016. Pregleda: 29

STOS 39. Međunarodnog festivala hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku, koji je održan 21. i 22. svibnja 2016. godine u tamošnjem Hrvatskom narodnom kazalištu, Subotički tamburaški orkestar (STO) se vratio s dva zlatna odličja. U kategoriji tamburaških orkestara, s 97,6, to jest najviše osvojenih bodova, STO je bio najbolji i osvojio Zlatnu plaketu Tambura Paje Kolarića – s velikom pohvalom. Također, za najbolje interpretiranu instrumentalnu skladbu, a u pitanju su Impresije II i III Rudolfa Bručija, orkestar je dobio plaketu Zlatna izvedba 39. MFHTG-a. Osim skladbom Rudolfa Bručija, na ovom renomiranom natjecanju Subotičani su se predstavili praizvedbom skladbe Grimizni svirači Tihomira Ranogajca u kojoj su solo basprim svirali Ivan Jaramazović i Luka Budinčević, te pjesmom Marinka Piukovića na tekst Hrvoja Bogutovca Da je život pisma lagana, koju je izvela Antonija Piuković.

Umjetnički voditelj Subotičkog tamburaškog orkestra Stipan Jaramazović ne krije zadovoljstvo zbog osvojenih nagrada i toplog prijema publike. „Od svih velikih orkestara na festivalu u Osijeku imamo najbolje rezultate, što nas je jako obradovalo. Svi drugi orkestri imaju manje bodova od nas, a posebno oni s kojima se mi stalno uspoređujemo i koji su nam glavni takmaci za prvu nagradu, a to su orkestar Gaj iz Zagreba i orkestar Ferdo Livadić iz Samobora. Zadovoljni smo jer smo imali dobar nastup, te ostvarili značajan i zapažen uspjeh“, kaže za HR Jaramazović.

Orkestrom je dirigirala Marijana Marki koja je na čelo ovog ansambla stupila prije dvije godine. Za to vrijeme ostvarila je izuzetni napredak kao dirigent i pokazala se, kako napominje Jaramazović, kao dobar odabir.

Ove nagrade i nastup na osječkom festivalu lijepi su uvod u obilježavanje 40 godina rada Subotičkog tamburaškog orkestra. Tim povodom Subotički tamburaški orkestar priprema zanimljive koncerte, a, osim toga, priredit će i stručni skup u povodu 125. obljetnice rođenja velikana tambure Pere Tumbasa Haje.

Izvor: Hrvatska riječ (N. S.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima