Uskrsne izložbe u Subotici, Tavankutu iSomboru

Objavljeno: 04.05.2012. Pregleda: 44

uskrsna izlozba2012-1Likovno - slamarski odjel HKPD-a „Matija Gubec" iz Tavankuta i Likovni odjel HKC-a „Bunjevačko kolo" iz Subotice, priredili su devetnaestu po redu Uskrsnu izložbu, koja je upriličena od 27. ožujka do 4. travnja 2012. godine, u predvorju Gradske kuće. Osim tavankutskih slamarki - koje se mogu pohvaliti solidnom popularnošću (na HRT-u je iste večeri prikazan dokumentarac „Od zrna do slike", a poslije su izlagale u Splitu) - i subotičkih slikara amatera iz „Kola", svoje radove ovom prigodom predstavile su i članice kreativne sekcije MZ „Centar 3" te pojedinci koji izrađuju rukotovorine. Kao i uobičajno, ovim prigodnim bazarom dominirale su pisanice realizirane u različitim tehnikama.

Nazočne je ispred organizatora pozdravila slamarka Jozefina Skenderović, a izložbu je otvorio Ladislav Suknović, predsjednik HKPD-a „Matija Gubec" iz Tavankuta.

uskrsna izlozba2012-2„Ove divne žene nam svake godine osiguraju divan uvod u proslave dvaju najvećih kršćanskih blagdana. Smatram da njihovim skupnim predstavljanjem iznova potvrđujemo koliko su darovite, sjajne i koliko doista brinu o našoj kulturnoj tradiciji. Zahvaljujući njihovim autentičnim radovima i brojnim aktivnostima, naše su slamarke ocijenjene brendom Vojvodine, na čemu im svakako treba čestitati. Mislim da stoga njihovo stvaralaštvo trebamo njegovati i popularizirat", rekao je Ladislav Suknović, poželjevši da ova tradicionalna izložba poživi još dugo, a da se u njezinu realizaciju, osim „Bunjevačkog kola", uključe i druge udruge i institucije.

U programu prigodom otvorenja nastupila je Donna Karan, nagrađivana recitatorica Hrvatske čitaonice. (D. B. P.)

uskrsna izlozba2012-3Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Matija Gubec", Osnovna škola „Matija Gubec" i župa Srca Isusova iz Tavankuta priredili su 30.ožujka 2012. godine već tradicionalnu Uskrsnu izložbu u prostorijama Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame u Donjem Tavankutu. Izložba predmeta od slame, dječjih uradaka, te ostalih zanimljivih ukrasa, privukla je veliki broj mještana koji su imali priliku kupiti svojim najbližima prigodni dar za predstojeći blagdan. Djeca iz OŠ »Matija Gubec «, od kojih su većina ujedno i članovi istoimenog kulturno- prosvjetnog društva, izvela su zabavni program, a izložbu je otvorila ravnateljica tavankutske škole Stanislava Stantić Prćić, koja je ovom prigodom istaknula kontinuiranu suradnju škole, župe i Društva na brojnim aktivnostima i različitim projektima. (Marija Matković)

uskrsna izlozba2012-4Klub ljubitelja cvijeća „Za sreću veću" HKUD-a „Vladimir Nazor" organizirao je 31. ožujka Uskrsnu izložbu i razmjenu cvijeća. Prikazani su prigodni aranžmani sa zečevima, uskrsnim jajima i drugom zanimljivom dekoracijom. Posebno su zanimljiva bila jaja oslikana slamom. U kutku rezerviranom za burzu cvijeća mogle su se razmijeniti sadnice proljetnog cvijeća za vrtove i balkone. Prigodnim riječima izložbu je otvorila Klara Karas Šolaja, pročelnica Kluba ljubitelja cvijeća „Za sreću veću".

„Ovo je treća godina zaredom da prije Uskrsa organiziramo izložbu i besplatnu razmjenu cvijeća. Naše članice koje za svoje kuće pripremaju uskrsne aranžmane to pokažu i na izložbi, pa je to prigoda da se prije Uskrsa okupimo na prigodnom druženju. Što se tiče razmjene cvijeća proljeće podrazumijeva raščišćavanje dvorišta, a sve ono što je višak ponudimo na ovoj razmjeni biljaka. Ove godine dio programa namijenili smo djeci, našim malim folklorašima koje je zeko obradovao darom", kazala je Klara Karas Šolaja.

Gošće na Uskrnoj izložbi bile su članice Udruge žena „Zlatne ruke Somborke", a voditeljica ove udruge Katarina Dmitruk kaže da su članice priredile prigodne uskrsne i proljetne aranžmane - cvjetiće od slame, male žardinijere za cvijeće od kamenčića, uskrsna jaja.

„Žene su mašti dale na volju, a kada ima mašte neiscrpne su i mogućnosti za korištenje raznih materijala. Redoviti smo gosti na ovoj izložbi i drago nam je što imamo priliku pokazati i dio umijeća članica naše udruge", rekla je Katarina Dmitruk.

Posebno zanimljiva bila su uskrsna jaja ukrašena slamom, djelo vještih ruku slamarke Ilonke Bogišić.

„Jaja se prvo ispušu da bi bila prazna, osuše i onda su spremna za bojanje, odnosno lakiranje. Tako nalakirana jaja se oslikavaju slamom. Ja radim slike, čestitke, cvjetiće od slame, pa sam tako došla na ideju da i uskrsna jaja ukrasim slikama od slame", priča Ilonka Bogišić. (Z. Vasiljević)

Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima