Ustanovljena priznanja HNV-a

Objavljeno: 24.10.2013. Pregleda: 34

hnv novi logo okDana 4. listopada 2013. godine u Gradskoj kući u Srijemskoj Mitrovici održana je 59. redovita sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća. Na dnevnom redu bile su dvadeset i dvije točke, a među njima i pravilnik o dodjeli priznanja koja će Hrvatskog nacionalno vijeće dodjeljivati za istaknuti društveni i politički rad u hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji, te za doprinos hrvatskoj kulturi i obrazovanju na hrvatskom jeziku.

Vijećnici su usvojili prijedlog pravilnika kojima su ustanovljena sljedeća priznanja: „Ban Josip Jelačić“ za društveni i politički rad, „Dr. Josip Andrić“ za doprinos hrvatskoj kulturi i priznanje „Pajo Kujundžić“ za doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku. Priznanja se dodjeljuju fizičkim i pravnim osobama, a odabrano je i povjerenstvo za dodjelu priznanja koje čine: Martin Bačić, Marko Klajić, Josip Hodak, Andrija Kopilović i Tamara Lerić. Također, Vijeće može odlučiti da se u pojedinoj godini priznanja ne dodjeljuju.

Na sjednici je donesena i odluka o raspodjeli sredstava prema natječaju HNV-a u području kulture za tekuću godinu.

Vijeće je također donijelo odluku o dvoje članova Povjerenstva za raspodjelu sredstava koje Veleposlanstvo Republike Hrvate u Beogradu raspodjeljuje temeljem natječaja za dodjelu sredstava hrvatskim udrugama za 2013. godinu u području kulture. Uime hrvatske zajednice, u povjerenstvu će biti Darko Sarić Lukendić i Katarina Čeliković, kao predstavnici hrvatskih institucija, HNV-a odnosno ZKVH-a.

Među temama u području kulture našla se i inicijativa za ponovno osnivanje Drame na hrvatskom jeziku u Subotici koju je HNV poduprlo.

Hrvatsko nacionalno vijeće uputilo je javni poziv za dostavljanje prijedloga za dodjelu javnih priznanja, koji možete pogledati ovdje.

Priređeno prema tekstu D. Španovića

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima