Večer sjećanja na Franusha Prekpaljaja

Objavljeno: 11.11.2022. Pregleda: 57

U spomen na preminulog Franju Franusha Prekpaljaja, jednog od osnivača, aktivnog člana i u dva mandata predsjednika Nadzornog odbora HKD-a Šid, tamošnja kulturna udruga je 31. listopada 2022. godine u župnoj dvorani sveta Kata u Sotu organizirala večer sjećanja. Nakon svete mise u župnoj dvorani su se okupili članovi HKD-a Šid, Franjina obitelj i veliki broj njegovih prijatelja i suradnika kako bi mu odali godišnji pomen. Kroz tekstove koje su pročitali posjetiteljima, a koji su zabilježeni u katalogu osme likovne kolonije likovnog kluba HKD-a Šid posvećenom Franji, njegovi prijatelji su se podsjetili na njegov život i djelo, dobročinstvo, plemenitost i doprinos u nastanku i razvoju rada hrvatske šidske udruge.

U čast njegovih djela

Predsjednik Organizacijskog odbora likovne kolonije HKD-a Šid i Franjin prijatelj Josip Pavlović obratio se gostima na početku večeri podsjećajući ih tom prilikom na Franjin doprinos u razvoju šidske udruge. „Franja je cijeli svoj život proveo u Šidu. Tu je zajedno sa svojom obitelji radio kao pekar, stekao brojne prijatelje i aktivno sudjelovao u životu župe i naše udruge. Na nesreću, tragično je preminuo 25. rujna prošle godine. Pokopan je u rodnom mjestu Zjum na krajnjem jugu Kosova. Nas nekoliko njegovih prijatelja išlo je na njegov sprovod. Imali smo želju da poslije godinu dana od njegove pogibije upriličimo i večer sjećanja na njega, jer je ostavio neizbrisiv trag na nas mnoge. Znao ga je gotovo cijeli Šid i željeli smo se i na ovaj način podsjetiti na Franjine aktivnosti i doprinose u radu udruge te na veličinu njegove ličnosti. On je bio čovjek velikog srca i pamučne duše. Ja sam ga nažalost upoznao tek po osnivanju Društva 2010. godine. Nešto bliže nas je povezala tragična smrt njegove prve supruge Prene, a nakon toga i smrt moje supruge Marije. Nakon toga je naše prijateljstvo preraslo do nivoa koji se teško može riječima opisati. Mislim da bi mogao svatko od prisutnih posvjedočiti o njegovoj veličini i dobroti. Sve što sam rekao je glavni razlog moje motivacije da mu posvetim nekoliko riječi kroz skromni katalog vezan za prošlu likovnu koloniju kojoj se on radovao. Zamolio sam i druge koji su ga poznavali da nešto napišu o njemu. Prava veličina tog skromnog kataloga je upravo u tome što je svatko iz svog ugla nešto lijepo rekao o Franji.“

Jedna od autorica teksta o Franji je i članica HKD-a Šid Vera Radivojkov. „Franju pamtim prije svega kao dobrog čovjeka, uvijek spremnog da pomogne i da se nađe u nevolji. Sjećam ga se kao uvijek nasmijanog. Također ga se sjećam po mirisu njegovog kruha, kao i mnogi Šiđani koji su često bili ne samo njegove mušterije u pekari nego i prijatelji i u tuzi i veselju, kao što smo se i ove večeri okupili. Tužni smo što je povod Franjin odlazak, a radosni što smo ga poznavali i što je bio dio naših života. Vjerujem da je negdje s nama i hvala mu što nas je okupio“, izjavila je Vera Radivojkov.

Pored velikog broja Franjine obitelji, prijatelja i suradnika, ovom događaju je prisustvovao i zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić. „Pokrajinska Vlada i Tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama pomaže rad udruga, nacionalnih zajednica, nacionalnih manjina koje su bogatstvo Vojvodine i Srbije. Raduje me što sam na ovom događaju u Sotu i što sam imao priliku prisustvovati večeri sjećanja na aktivnog člana šidske udruge. Također me raduje što su udruge u Srijemu aktivne i što se sve više ističu svojim radom. Broj ljudi koji je na ovom događaju pokazuje da je i hrvatski puk na ovim prostorima zainteresiran za rad svojih udruga, da ih potiče i da svi zajedno čuvaju hrvatsku povijest, baštinu, kulturu i sve ono što krasi jedan narod“, istaknuo je Kaurić.

Večer sjećanja obogaćena je prigodnim glazbenim programom pod nazivom Panonski evergreen, u izvedbi Marka Križanovića i njegovog prijatelja Sándora Kolompára iz Subotice uz projekciju Franjinih obiteljskih fotografija, fotografija s njegovim prijateljima, članovima Društva i bliskim suradnicima. 

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima