Volonteri Etnokampa posjetili Osijek

Objavljeno: 11.11.2022. Pregleda: 49

I odrasli, baš poput djece, vole nagrade. Vole kada netko primijeti njihov trud i rad. Tako su volonteri Etnokampa, njih oko 60, bili na zasluženom jedno-dnevnom izletu u Osijeku. Nije to bio običan izlet nego izlet protkan poviješću, duhovnošću, glazbom i druženjem.
Predvođeni predsjednicom Hrvatske čitaonice Subotica i organizatoricom ovoga puta Bernadicom Ivanković volonteri su 29. listopada 2022. godine imali priliku posjetiti Muzej Slavonije, koji broji više od 300 tisuća muzejskih predmeta, te se upoznati s daljom i bližom poviješću ovog dijela Hrvatske.

Posjetitelji iz Subotice i okolice obišli su župu i osječku konkatedralu sv. Petra i Pavla apostola, gdje ih je dočekao župnik mons. Adam Bernatović, župni vikar Antun Nikolić, đakon Domagoj Brkić, kao i njihovi mladi koji su ih ugostili.

Uz razgledanje Osijeka i obilazak tržnog centra volonteri su imali priliku, mnogi od njih prvi puta, prisustvovati veličanstvenoj operi Samson i Dalila u Hrvatskom narodnom kazalištu, te se po završetku i upoznati s glazbenicima. Sam ambijent, glazba, sjajni solisti, zbor i baletani, te fenomenalna scenografija i kostimografija doprinijeli su da to bude izlet koji će se pamtiti cijeli život.

„Zaista smo imali priliku uživati u ovome susretu, koji je ostvaren zahvaljujući divnim ljudima, otvorenima za suradnju. Uz posredstvo vlč. Tomislava Vojnića Mijatova imali smo priliku obići konkatedralu i upoznati se sa svećenicima i mladima iz njihove župe, a velika hvala ide i Muzeju Slavonije koji je otvorio svoja vrata za naše volontere. Posebna zahvala ide Osječko-baranjskoj županiji i Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku koji su nam omogućili da završnica dana bude doista posebna, da možemo gledati operu“, kaže Bernadica Ivanković i dodaje kako je ovaj put trebao biti organiziran još prije korone, ali iz svima poznatih razloga on je tek sada proveden u djelo.

„Željeli smo ljude, koji godinama rade kao volonteri u Etnokampu nagraditi. Voljeli bismo kada bismo ovakva edukativna putovanja mogli organizirati svake godine, ali i ako bude svake druge godine bit ćemo zadovoljni. Važno je naglasiti da svi ti ljudi, bilo da su mlađi ili stariji, dragovoljno rade. Daruju za djecu i Etnokamp svoje vrijeme, svoj trud i rad. Imamo volontere različitih uzrasta, od 15 godina pa sve do onih u sedmom ili osmom desetljeću, a ovo im je bila nagrada uz ono već izgovoreno hvala“, kaže sugovornica.

Poznato je da Hrvatska čitaonica Subotica ima više programa tijekom cijele godine, a oni najpoznatiji koji okupe najviše djece su Dani hrvatske knjige i riječi – Dani Balinta Vujkova i nadasve poznat Etnokamp u kojem je i ove godine bilo više od 120 djece i oko 60 volontera.

Iako im po, riječima predsjednice, ne manjka volontera niti ideja uvijek su otvoreni za nove ljude koji žele raditi s djecom i mladima. Ovo putovanje je bilo na poticaj mnogima, a već po povratku su krenule nove ideje za sljedeći Etnokamp koji će biti realiziran tijekom ljeta naredne godine.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima