,,Veliko prelo" 2020

Objavljeno: 24.02.2020. Pregleda: 43

veliko prelo 2020Da je doista postalo brend koji se prepoznaje pokazalo je ovogodišnje Veliko prelo održano u subotu, 25. siječnja, u sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici, koje je, sa svojih oko stotinu gostiju više u odnosu na prošlu godinu, okupilo oko 600 uzvanika. Dodatnih desetak stolova tako je umanjilo prostor za igru i plesove i otvorilo temu za razmišljanje da se ono sljedeće održi u većem prostoru – subotičkoj Dvorani sportova, gdje se već i održavalo u nekoliko navrata. No, ta odluka ostaje na članovima Organizacijskog odbora Velikog prela i ostalim pojedincima koji su svojim nesebičnim i maksimalnim zalaganjem poslove oko organizacije i ove godine realizirali na visokoj i hvale vrijednoj razini.

Manifestacija na koju smo svi ponosni

Goste je u ime Organizacijskog odbora Velikog prela na početku večeri pozdravio njegov domaćin, predsjednik Odbora Denis Lipozenčić, ističući kako je, postavljanjem na ovu funkciju, uspio ispuniti sebi zacrtane visoke ciljeve – vraćeno je povjerenje u ideju Velikog prela, napravljena je manifestacija na koju svi možemo biti ponosni kao i to da se na Prelu svi osjećaju jednaki. Ničeg od navedenog, kako je dodao, ne bi bilo da nije svih njegovih sudionika zbog kojih je Veliko prelo opet VELIKO.  
U ime državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa, nazočnima se obratio Milan Bošnjak.
,,Imate našu podršku u vašim brojnim aktivnostima i tako će biti i dalje. Hrvatska je uređena europska država, predsjedateljica Vijeća Europske unije kojoj jako puno znače Hrvati koji žive izvan Hrvatske, a kojoj Hrvati u Srbiji imaju svoje posebno mjesto. Nama je doista velika sreća što možemo reći da su udruge Hrvata u Vojvodini aktivne, da je kulturni život vrlo bogat, da ima puno pozitivnih stvari."
Ovogodišnje Veliko prelo otvorila je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić, koja je, nakon što je pročitala dio govora svećenika Paje Kujundžića u kojem se s velikim žarom i posvećenošću svojevremeno obratio nazočnima na jednom velikom skupu, izrazila uvjerenje da se taj žar i danas vraća, za što je dokaz i HKC Bunjevačko kolo, organizator jedne od najvećih i najstarijih manifestacija bunjevačkih Hrvata.  
,,Hvala Bunjevačkom kolu i njegovim posvećenim ljudima što su vjerovali da ono može oživjeti i da se i danas može dogoditi preporod. Više od 200 djece u sekcijama, više od 600 ljudi danas na Prelu. Isto tako, preporod ne bi bio moguć bez podrške Hrvatske. Ova godina je godina velikih jubileja – 50 godina postojanja HKC-a Bunjevačko kolo, 30 godina DSHV-a, 150 godina od prvih Bunjevačko-šokačkih novina kad je biskup Ivan Antunović proglasio preporod, godinu velikana. Sigurna sam da i mi, nakon 150 godina, možemo proglasiti Godinu preporoda."

Najljepša prelja i najbolja preljska pisma

Neizostavni dijelovi mozaika svakog Velikog prela jesu izbor za najljepšu prelju i proglašenje najbolje preljske pisme. Tako je, među devet prelja koje su se ove godine prijavile za izbor, za najljepšu, po izboru publike, koja je ocjenjivala nošnju, ispletenu kosu, držanje i šarm, proglašena Josipa Mačković iz Mirgeša, koja je, među ostalim, darovana zlatnim dukatom s likom Franza Josepha. Za njezinu prvu pratilju izabrana je Petra Benčik iz Tavankuta, a za drugu Josipa Dulić iz Đurđina.
Na natječaj za najbolju preljsku pismu pisanu namjenski za ovogodišnje Veliko prelo poslano je deset pjesama, a po odluci žirija, prvu nagradu dobila je Nevena Mlinko za pjesmu ,,S lica prela". Druga je dodijeljena Verici Dulić za pjesmu ,,Svoj na svome", a treće nagrađeni je Boro Karadža za stihove koji nose naslov ,,Živjet će prela sve dok je ravnice".
Dobitnik glavne nagrade i ove godine bogate tombole s brojnim i raznovrsnim darovima je gospodarstvenik u mirovini Antun Bašić, koji je dobio sedam polupansiona za dvije osobe u hotelu s četiri zvjezdice – dar Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Zagreb.
Kroz izuzetno bogat program, kojeg su, igrom i pjesmom, upotpunili članovi izvođačke grupe folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo, član hrvatske klape Capella Zriniana, te slavonski pjevač Stjepan Jeršek Štef, a glazbom pratili Veliki preljski tamburaški orkestar kojeg su činili članovi ansambala Ravnica, Biseri i Ruže, te s posebnim muzičkim blokom ansambl Hajo, ove godine su nas vodili Željka Vukov i Matiša Dulić.
Radi boljeg uvida i prisjećanja na izgled nekadašnjeg Prela, nedaleko od bine bila je postavljena etno soba – zvana ,,živa slika", u kojoj su domaćini bili Tereza i Tome Vidaković Mukić s dicom.
Među brojnim gostima Prela i ove su godine bili predstavnici tri glavne hrvatske institucije u Srbiji – Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ, predstavnici ovdašnjih hrvatskih udruga, Katoličke Crkve, odgojno-obrazovnih institucija i brojni uzvanici iz susjedne nam Hrvatske.
Fotografije s Velikog prela 2020., autorice Nade Sudarević, postavljenje su na FB stranici NIU Hrvatska riječ.

Izvor: Hrvatska riječ (I. Petrekanić Sič)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima