VI. sajam slamarstva u Domžalama

Objavljeno: 06.07.2018. Pregleda: 37

sajam slamarstva u domzalamaTri slamarke, članice slamarskog odjela HKPD-a Matija Gubec i Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame – Jozefina Skenderović, Biserka Horvacki i Marija Rukavina sudjelovale su na VI. sajmu slamarstva (Slamnikarski sajam) koji je prošloga vikenda održan u Domžalama u Sloveniji. Domžale je grad poznat po tradiciji izrade slamnatih šešira, što je bila i glavna gospodarska djelatnost ovoga mjesta krajem 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća.

Danas se u ovome gradu radi na očuvanju tehnike izrade šešira, njenog predstavljanja na različitim manifestacijama, ali i kroz muzejski postav koji prezentira povijest ove tehnike u Muzeju slamnatih šešira (Slamnikarski muzej). Sajam slamarstva u Domžalama okuplja danas sve one oblike stvaralaštva kojima je materijal slama. Tako su se među izlagačima predstavili oni koji slamu koriste kao materijal za izradu različitih predmeta: nakita, torbi, korpi, šešira, slika, igračaka za djecu…
Organizatori sajma su Općina Domžale i Muzej slamnatih šešira. Sajam je jednodnevni, a vrijeme njegovog održavanja je simbolično, jer označava i početak sezone nošenja slamnatih šešira. Osim izlagača slamarske tehnike iz Domžalea koji izrađuju šešire, na sajmu su sudjelovali i rukotvorci u tehnici slame iz Nizozemske, Hrvatske i Srbije. Stvaralaštvo u tehnici slame iz Tavankuta predstavljeno je suvenirima i minijaturama od tog materijala. Tavankućani sada već četvrti put zaredom sudjeluju na ovom sajmu u Sloveniji.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima