Proslava svetkovine Presvetoga Srca Isusova i obljetnica osnutka HKD-a „Šid“

Objavljeno: 06.07.2018. Pregleda: 30

crkveni god Sid sl.1Svečanost u povodu proslave crkvenog goda župe Presvetog Srca Isusova u Šidu započela je 8. lipnja, molitvom litanija Srcu Isusovom ispred mozaika koji ga prikazuje iznad vrata crkve. Mozaik kao i vitraži 12 apostola na prozorima crkve dar su župljana župe Šid, koji su zajedno sa srijemskim biskupom mons. Đurom Gašparovićem i srijemskim svećenicima toga dana ispred svakog od njih molili apostole za zagovor. Osim velikog broja župljana iz Šida i okolnih filijala, svečanoj misi nazočio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota, načelnica Općine Tovarnik Ruža Veselčić-Šijaković, kao i vjernici iz Tovarnika i Nijemaca iz susjedne Hrvatske.

Čestitku župljanima u povodu proslave svetkovine Presvetog Srca Isusova u svojoj propovijedi uputio je srijemski biskup mons. Gašparović, pozivajući vjernike da sve svoje strahove i nesigurnosti upute k Srcu Isusovom, sa zapovijedima ljubavi prema Bogu i bližnjima. Okupljenim vjernicima obratio se i župnik župe Šid vlč. Nikica Bošnjaković zahvalivši se srijemskom biskupu na podršci u potpunoj rekonstrukciji župne crkve, izgrađene 1932. godine, kojoj je sada vraćen prvobitni oblik, a potom su urađeni i radovi na njenom kompletnom enterijeru. Također, zahvalio se i obiteljima iz župe Presvetog Srca Isusova koji su pomogli izradu mozaika i vitraža na crkvi. U večernjim je satima u župnom dvorištu upriličen bogat kulturno-umjetnički program pod nazivom Srijemu od srca kojim su članovi HKD-a Šid obilježili osam godina postojanja i rada te udruge. U programu su, osim mlađe i starije folklorne skupine domaćina u pratnji tamburaškog orkestra, pučke pjesnikinje Anice Pinterović kao i mladih recitatora iz Sota, nastupili i SKUD Jednota i KPD Đura Kiš iz Šida te pjevačka skupina Sremice, članice KUD-a Matija Gubec iz Ilače.

Motiviranje mladih

Za osam godina rada u HKD-u Šid formirano je više sekcija: folklorna, tamburaška, literarna, dramska, te sekcija Šokice čije članice rade na očuvanju tradicijske kulture svojih baka i prabaka. Zahvalnost za svoj rad i uspjehe duguju, kako kažu, najviše župniku Bošnjakoviću, njegovom poticaju, kako duhovnom tako i materijalnom. Svoj rad udruga iz Šida predstavlja na manifestacijama kako u Srbiji tako i u Hrvatskoj, a za nepunih mjesec dana članovi udruge će se predstaviti i u Bitoli u Makedoniji:
„S obzirom na to da sam postala predsjednica udruge tek prije dva mjeseca, mogu za sada samo reći da ću udrugu voditi ‘utabanim stazama’, a za ubuduće ćemo vidjeti«, kazala je predsjednica HKD-a Šid Zorica Šafarik.
„U planu nam je motiviranje mladih, koji nam se slabo priključuju. Pokušat ćemo ih motivirati tako što ćemo se i mi stariji uključiti u većem broju. Za neke stvari koje bih u radu udruge promijenila trebat će nam veća potpora, koju ćemo nadam se imati.“

Riječi ohrabrenjacrkveni god Sid sl.2

U ime Veleposlanstva Hrvatske skup je pozdravio opunomoćeni ministar Ivan Sabolić.
„Drago mi je što se obistinila vizija koja se javila prije osam godina i koja vas i dalje drži zajedno. Vaše djelovanje pokazuje odlučnost i sposobnost za očuvanje hrvatske tradicije, kulture i običaja u ovom djelu Srijema. Ono što nam je danas potrebno je ulaganje u zajedništvo, izgradnja vizije koja će uključiti što više Hrvata u ovom dijelu Srijema i Vojvodine. Želim vas stoga ohrabriti i reći vam da će Republika Hrvatska biti i dalje uz vas“, istaknuo je Sabolić.
Riječi podrške HKD-u Šid uputio je i predsjednik HNV-a Slaven Bačić.
„Treba imati na umu da su se vremena doista promijenila. Hrvati iz Srijema ne mogu zaboraviti teške devedesete godine, ali je sigurno da se sada sve promijenilo na bolje. Bio sam nazočan 2011. godine kada je Šid posjetio tadašnji predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i kada je te godine osnovana udruga u Šidu. Sjećam se tada kako je izgledala crkva, župno dvorište i župni dvor. Danas nakon osam godina ima puno promjena, počevši od izgrađene bine, potpuno renovirane crkve, župnog doma koje su i prostorije Društva, što je za divljenje. Proslava u Šidu potvrda je kako se treba raditi. Uz sve teškoće koje imamo, uz odlazak mladih, depopulaciju stanovništva, ovo Društvo je primjer sinergijskog djelovanja agilnog župnika i samoga Društva“, kazao je Bačić.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima