Vojvođanski Hrvati na 53. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu

Objavljeno: 09.08.2019. Pregleda: 36

gubec u zagrebuU Zagrebu je od 17. do 21. srpnja 2019. godine održana 53. Međunarodna smotra folklora, poznata manifestacija koja se održava od 1966. godine. Smotra je pokrenuta s ciljem da prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu brojnih domaćih i stranih sudionika. Nastavlja se na dugu tradiciju smotri Seljačke sloge, kulturne i prosvjetne organizacije Hrvatske seljačke stranke. U suvremenoj Hrvatskoj ova je smotra folklora postala dijelom svjetskog pokreta za očuvanje kulturne baštine čovječanstva kojega predvodi UNESCO. Odlukom Ministarstva kulture Hrvatske i Grada Zagreba 2014. Međunarodna smotra folklora je proglašena festivalskom priredbom od nacionalnog značaja.

 

U susret riječkoj tituli

Središnja tema ovogodišnje Smotre je bila etnografsko i folklorno bogatstvo širokog prostora Gorskog kotara uz povijesne ceste Karolinu i Lujzijanu kojima se dolazi do Rijeke, te Hrvatskog primorja, Istre i Kvarnera. Time se u godini u susret proslave grada Rijeke, nositelja titule Europske prijestolnice kulture 2020., zagrebačka Smotra pridružuje tom programu.
Nastupila su folklorna društva i pojedinci koji prezentiraju različitosti hrvatske etnografske baštine, predstavnici nacionalnih manjina, Hrvati iz susjednih zemalja i iseljeništva, uz petnaest ansambala koji su predstavili baštinu drugih naroda i kultura. Među izvođačima su i sudionici koncerta pučkih marijanskih pjesama, a jedna od sudionica toga programa bila je i Stanka Čoban iz udruge Tragovi Šokaca iz Bača.

Tavankućani – stari gosti

Na Smotri je ove godine sudjelovalo i HKPD Matija Gubec iz Tavankuta. Društvo je osnovano 1946. godine, a folkorna sekcija u udruzi pokrenuta je baš povodom poziva na sudjelovanje na prvoj smotri folklora 1966. godine. Tim povodom na ovoj 53. smotri folklora s aktivnom tavankutskom folklornom skupinom sudjelovao je i bračni par Terezija i Stipan Vuković, koji su sudjelovali na prvoj Smotri folkora. Oni su 70-ih godina bili i voditelji folklorne sekcije, a koncem toga desetljeća Stipan Vuković je obnašao i dužnost predsjednika u Društvu. Nisu krili zadovoljstvo da im se pružila prigoda ponovo obići Zagreb i vidjeti kako se danas Smotra oragnizira. Inače, tavankutski Gubec je do sada na zagrebačkoj Smotri folklora sudjelovao više od deset puta.
U okviru programa Smotre, Tavankućani su s folklornom grupom sa Sicilije održali radionicu, na kojoj su jedni od drugih učili plesove svog zavičaja, a kasnije su se publici predstavili na Trgu bana Jelačića. U nedjelju, u prijepodnevnim satima, svi sudionici Smotre su sudjelovali na svetoj misi u zagrebačkoj katedrali, dok se navečer na Gradecu HKPD Matija Gubec iz Tavankuta publici ponovno predstavio s bunjevačkim plesovima.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima