XI. svezak Leksikona podunavskih Hrvata predstavljen u Subotici i Bođanima

Objavljeno: 12.10.2012. Pregleda: 41

lph-11-suNakon objavljivanja u srpnju 2012. godine, jedanaesti svezak „Leksikona podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca" predstavljen je 28. rujna u Subotici, u dvorani HKC „Bunjevačko kolo".

Glavni urednik Leksikona dr. Slaven Bačić istaknuo je kako ovaj leksikografski projekt i dalje nema stabilno financiranje, što uvjetuje sporiji rad, ali da sadržajno, kvalitete ne manjka.

„U mnogim segmentima, Leksikon je postao priznat. Među ostalim, uvršten je u literaturu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu", kazao je Bačić.

Svoje izlaganje o Leksikonu vlč. Josip Štefković je simbolično podijelio u jedanaest stavki kojima je opisao značaj ovoga projekta za podunavske Hrvate. Među ostalim, istaknuo je inspirativnost Leksikona.

„Čitajući Leksikon uvijek nailazim na nove poticaje za istraživanjem i proširivanjem znanja i informacija o određenim stvarima koje me zanimaju. Zato je čitanje leksikona inspiracija za daljnja istraživanja. Ujedno, kako naš Leksikon izlazi u nastavcima, svaki novi svezak je nova inspiracija sjetiti se svega što bi se u njemu trebalo naći. Tako čovjek preslišava svoje znanje i dobiva nadahnuće za novim istraživanjem i razgovorom s ljudima od struke ili ljudima iz susjedstva o određenim temama koje se tiču nas samih i o kojima bismo najprije mi trebali govoriti. Neće nam nitko sa strane naše velikane ili vrijednosti verificirati i tako opisati i shvatiti kao što to možemo mi sami", kazao je vlč. Štefković.

Profesor hrvatskog jezika i književnosti Vladan Čutura govorio je o leksikografiji, ocijenivši kako je glavna kvaliteta ovoga leksikona - njegova sveobuhvatnost.

„Ovaj leksikon jedan je u nizu prinosa da se kolektivno sjećanje i memorija osvježi i otrgne zaboravu, ali i različitim manipulacijama povijesnim činjenicama. U tom smislu, projekt i koncept Leksikona držim iznimno uspješnim i čestitam njegovu uredništvu te svim suradnicima", kazao je Čutura.

leksikon11Organizator predstavljanja bilo je Hrvatsko akademsko društvo, a na promociji je najavljeno kako će skupština ove udruge biti održana do kraja godine. (D. B. P.)

Prva promocija „Leksikona podunavskih Hrvata" u Bođanima

„Leksikon podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca" predstavljen je po prvi puta u Bođanima 30. rujna 2012. godine. Promocija održana u župnoj dvorani sv. Ilije proroka, a okupila je 30-ak mještana, te gostiju iz Vajske, Bača i Plavne. Domaćin predstavljanja bio je zastupnik HKPU „Zora" i predsjednik MO DSHV-a u Vajskoj Željko Pakledinac, koji je ujedno i tajnik HNV-a. On je na samom početku programa pozdravio i posebnog gosta, nekadašnjeg dizača utega u klubu „Herkules" iz Bača Ivana Jakića Tomaša, koji je sa suprugom nazočio skupu, a čiji je životopis uvršten u 11. svezak Leksikona.

Suradnik Leksikona Zvonimir Pelajić iz Plavne rekao je kako je ovo važan višegodišnji projekt hrvatske zajednice u Vojvodini i predstavlja kapitalno djelo dobro organiziranog timskog rada.

lph-11-bodjani„Glede pristupa u obradi pojedinih članaka, Leksikon je, prije svega, znanstveno djelo namijenjeno široj publici, te naznačenom relevantnom literaturom za one koji žele dublje upoznati pojedine teme. U Leksikonu je obrađena reprezentativna faktografska građa, kojom se ispravlja povijesna istina i objektivizira prošlost i sadašnjost Hrvata u Vojvodini", kazao je Pelajić te zaključio kako je materijal u Leksikonu važan za očuvanje nacionalnog identiteta.

Vlč. Josip Štefković, župnik u Baču i Plavni, govoreći o Leksikonu istaknuo je sljedeće:

„U Bibliji imamo manjih i većih proroka, pa i u Leksikonu je sličan slučaj - ima manjih i većih suradnika. Leksikon je opći i sveobuhvatan i na neki način univerzalan, a zbog svoje praktičnosti može se uvijek ponijeti sa sobom. U njemu su prisutna razna područja, on je informativan i ima mnogo zanimljivog sadržaja. Leksikon nas povezuje i pokazuje da imamo puno toga zajedničkoga (vjera, jezik, običaji). Leksikon je koncipiran na suvremeni način, pisan na standardnom hrvatskom jeziku, temeljit i otvoren za svaku suradnju, a u njemu može svatko surađivati. Leksikon je kvalitetan, koncizan i jasan, za što je dobio priznanja raznih stručnjaka. Leksikon je, prije svega, naš i u mnogome ovisi i od nas samih".

Glavni urednik Leksikona dr. Slaven Bačić ukazao je kako je u 11. svesku koji obuhvaća slovo J, na 121 stranici obrađeno 125 natuknica - od biljke Jablan pa do novina Južna Ugarska. Natuknice prati 90 ilustracija i 9 uputnica. U izradi ovoga sveska sudjelovalo je 43 autora, a u dosadašnjim svescima sudjelovalo je 123 suradnika. U ovom svesku obrađeni su životopisi značajnih osoba iz prošlosti i sadašnjosti bačkih Hrvata, toponimi, međuratne udruge, sportski klubovi, opće te makropedijske natuknice.

„Kroz rad na Leksikonu upoznao sam puno divnih ljudi u raznim mjestima Vojvodine, i šire. Mnogi su prepoznali ovaj rad i predano radili na njemu. Još uvijek smo u našoj zajednici nedostatno informirani i slabo znamo ono što se događa unutar nas samih. O sebi znamo malo i ovaj Leksikon nam daje mnoge objektivne podatke za koje neki nisu niti čuli", kazao je dr. Bačić.

Pjesnik Josip Dumendžić Meštar uljepšao je večer svojim pjesmama na ikavici. On je, pokraj ostalog, govorio i o Pavi Jurkoviću - Katanovu i njegovim zanimljivim putopisima i ostalim djelima na hrvatskom jeziku.

Ovom kulturnom događaju u, pomalo zapostavljenim, Bođanima nazočila je i ravnateljica OŠ „Ivo Lola Ribar" iz Plavne Svetlana Nedimović, koja je prva u općini otvorila vrata učenju hrvatskoga jezika s elementima nacionalne kulture u mjesnoj školi. (Z. P.)

Tekst i fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima