„Šokadija“ na „Bisernoj grani“ u Futogu

Objavljeno: 17.10.2012. Pregleda: 46

sokadija u futogu 2012Festival narodnih nošnji i oglavlja „Biserna grana", u organizaciji Kulturno - informativnog centra „Mladost", održan je u subotu, 6. listopada, u Futogu. Za razliku od ostalih, u fokusu festivala je folklorno materijalno blago - izvorne narodne nošnje i oglavlja, prikazane izvan klasičnog nastupa. Na ovogodišnjem festivalu posjetitelji su imali priliku prisustvovati predavanjima vrsnih poznavatelja narodnih nošnji i običaja, etnologinje Jasne Bjeladinović-Jergić, koja je nazočnima govorila o nevestinskim oglavljima u Srbiji i Vojvodini, i Zvonka Tadijana, autora knjige „Šokačke narodne nošnje u Bačkoj". Predavanja su održana u galeriji Kulturnog centra, u kojoj su postavljene i fotografije s prošlogodišnjeg festivala. U poslijepodnevnim satima organiziran je „Futoški bazar" i mali koncert gajdaša i tamburaša KIC-a „Mladost".

Revija narodnih nošnji priređena je u kazališnoj dvorani Centra, uz folklorne nastupe gostiju iz Republike Hrvatske, KUD-a „Lovor" iz Trnjana i KUD-a „Kosta Abrašević" iz Bačke Palanke, te svirku tamburaša iz Ravnog Sela. U revijalnom programu prikazane su nošnje nacionalnih zajednica Vojvodine i panonske regije. Gledateljima su prikazane srpske, mađarske, hrvatske, rusinske, slovačke, rumunjske... nošnje iz Vojvodine, te srpske nošnje s Kosova i slavonske iz Brodskog Posavlja.

Hrvatsku nacionalnu zajednicu predstavljali su članovi KPZH „Šokadija" iz Sonte. Djevojačku i momačku svečanu nošnju predstavili su Maja Andrašić i Danijel Kozbašić, svečanu žensku nošnju Ljiljana Šokac, a korizmenu nošnju starijih žena Ana Miličić.

Pokrovitelj festivala bila je Skupština Grada Novog Sada, a supokrovitelj Tajništvo za kulturu i javno informiranje AP Vojvodine.

Tekst i fotografija: Ivan Andrašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima