XIV. po redu Međunarodni dramski susret u HKUD Vladimir Nazor

Objavljeno: 10.11.2023. Pregleda: 51

Međunarodni susret amaterskih dramskih društava u Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu Vladimir Nazor, 14. po redu, koji je održan 27. i 28. listopada 2023. godine okupio je uz domaćine dva amaterska kazališta iz Hrvatske i jedno iz Sonte.
Susrete je otvorila dramska sekcija HKUD-a Vladimir Nazor, koja je poslije dvogodišnje pauze za ove susrete pripremila premijeru komedije Pokondirena tikva Jovana Sterije Popovića u adaptaciji i režiji Lee Jevtić. Uz članove Nazorove dramske sekcije u predstavi su sudjelovali i članovi Dramskog studija Sanjari.
‚‚To što su se uključili i Sanjari omogućilo mi je da napravim zaista dobru podjelu uloga i već sam tada znala da možemo napraviti dobru predstavu. Uspjeli smo prikazati dijapazon različitih vojvođanskih likova", kaže redateljica.
Pripreme su počele prije dvije godine, ali je onda napravljena pauza, pa se ponovno intenzivnije na predstavi počelo raditi prije nekoliko mjeseci.
‚‚Zadovoljna sam premijerom. Svaki glumac dao je svoj maksimim, bilo je uzbudljivo gledati kako ulazi jedan po jedn lik i donosi nam nešto novo. Dvorana Hrvatskog doma bila je prepuna, bilo je nekoliko aplauza na otvorenoj sceni", kaže mlada redateljica Lea.
Za Pokondirenu tikvu tražilo se u velikoj dvorani Hrvatskog doma mjesto više, što se odavno nije dogodilo u somborskoj udruzi. S ovom predstavom Nazor je gostovao u Lemešu u Memorijalu Antun Aladžić.
Nakon domaćina večer je nastavljena predstavom Dramskog studija Centra za kulturu i obrazovanje iz Sonte Hasanaginica – žena bez imena u režiji Nikole Dobrijevića.
Narednog dana, 28. listopada, nastupilo je Sinjsko pučko kazalište s komedijom Ža ža po motivima djela Silvije Šesto Vila Sinjanka u adaptaciji i režiji Željka Viculina. Somborska izvedba praktički je bila premijera prije premijere, jer će Sinjani na svojoj sceni ovu predstavu premijerno izvesti 9. studenoga. Suradnja Sinjskog pučkog kazališta i HKUD-a Vladimir Nazor traje godinama, pa su Sinjani česti gosti u Somboru kao i Nazorovi glumci u Sinju.
Susrete je zatvorila kazališna družina KUU Seljačka sloga iz Nedelišća s predstavom Ministricin muž prema Nušićevom djelu Gospođa ministarka u režiji i adaptaciji Dejana Buvača. Ova predstava proglašena je najboljom predstavom u cjelini na Festivalu kazališnih amatera Međimurja – KAM 2023. Na istom festivalu predstava iz Nedelišća osvojila je nagradu i za najbolju režiju i mušku sporednu ulogu (Ivan Trojnar).

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima