XVI. Festival bunjevački pisama - Pobijedila Prostrana su polja vojvođanska

Objavljeno: 03.10.2016. Pregleda: 38

festival bunjevacki pisama 1Hrvatska glazbena udruga organizirala je XVI. po redu Festival bunjevački pisama. Festival je održan u nedjelju, 25. rujna, u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici. Brojna publika imala je priliku čuti 14 novih pjesama, koje će se uskoro naći na kompakt disku te tako trajno ostati zabilježene. Prema odluci stručnog žirija pobjednička pjesma je Prostrana su polja vojvođanska za koju je prvo mjesto pripalo autoru stihova i glazbe Petru Kuntiću, a koju je otpjevao Milan Horvat. Drugo mjesto osvojio je Josip Francišković za pjesmu Uspomena koju je izveo ansambl Biseri. Treće mjesto osvojio je Vladislav Nađmićo, autor glazbe za pjesmu Zbogom tamburice koju je izveo Marinko Rudić Vranić.

Po odluci stručnog žirija nagradu za najbolji neobjavljeni tekst uglazbljen za Festival dobio je Željko Šeremešić za pjesmu Zbog tebe misečino koju je otpjevao Davor Francuz. Nagradu za najbolji aranžman dobio je Vojislav Temunović za pobjedničku pjesmu Prostrana su polja vojvođanska. Najbolji debitant bila je Miljana Kostadinović s pjesmom Da ga vidim još jedared. Miljana potpisuje i tekst i glazbu za ovu pjesmu. Priznanje najboljeg interpretatora dobio je Marko Križanović s pjesmom Ostaće mi dani bećarski koju je napisao Josip Francišković, a izveo ju je uz ansambl Ruže. Josip je osvojio i nagradu publike kao skladatelj već spomenute pjesme Ostaće mi dani bećarski.

Sudionici

Na Festivalu bunjevački pisama sudjelovali su glazbenici iz Subotice, Sombora, Monoštora i Tavankuta. Osim navedenih nagrađenih sudionika, nastupale su u duetu Ines Bajić i Violeta Radić s pjesmom Nježne su ruke moje majke, debitant ansambl Uspomena s pjesmomfestival bunjevacki pisama 2 Budi moja noćas, debitant Viktor Tumbas s pjesmom Garavuša, u duetu Veronika Vojnić Mijatov i Marko Peić Tukuljac Oj divojko, dušo moja, također debitanti, Antun Letić Nune i ansambl Tajna s pjesmom Amanet, Ljubomir Radanov s pjesmom Sa tamburašima, Marija Kovač s pjesmom San ili java te ansambl Hajo s pjesmom U srcu mi Dužijanca. Ansambl Ravnica je otkazao svoj nastup zbog bolesti, a trebali su predstaviti pjesmu Život se igra s nama.

Festivalskim tamburaškim orkestrom ravnala je desetu godinu za redom Mira Temunović: „Prezadovoljna sam Festivalom! Imam deset godina kontinuiranog rada s Festivalskim tamburaškim orkestrom i osim Festivala, godišnje priredimo najmanje dva koncerta, sudjelujemo na natjecanjima, imamo puno putovanja i uspješnih suradnji iza nas... Radimo od srca i ti rezultati se i pokazuju. Kroz orkestar je prošlo puno mladih, a dolaze nam i nove generacije. Budućnosti ima, što se može vidjeti i kada pogledate Dječji festivalski tamburaški orkestar na Smotri“, priča nam Mira koja ravna Dječjim orkestrom već dvanaestu godinu.

Da budućnosti ima naglasili su i šarmantni voditelji Klara Dulić i Augustin Žigmanov s obzirom na to da je ove godine na Festivalu bilo pet debitanata.

Dojmovi nagrađenih

petar kunticAutor pobjedničke pjesme XVI. Festivala bunjevački pisama Petar Kuntić puno puta je do sada nastupao na Festivalu, a nekoliko puta je bio i nagrađivan. Za ovogodišnju pjesmu Prostrana su polja vojvođanska kaže da je inspiraciju dobio u slikama iz svoga djetinjstva – ravnica i salaš glavni su motivi. Kuntić naglašava da je s ovom pjesmom htio još jednom odati priznanje Subotici koja je „naša kolijevka gdje smo svi rođeni“. I kao što kaže tekst „dok miriše tunja s ormana“ Kuntić se nada da će na ovim prostorima biti i dalje Bunjevaca. Nagradu za najbolji tekst dobio je Željko Šeremešić s pjesmom Zbog tebe misečino. Iako iskusan u pisanju, ovo je bila prva godina da sudjeluje na Festivalu. Šeremešić ne krije zadovoljstvo zbog osvojene nagrade, a o svojoj pjesmi kaže:

„Pjesma nije autobiografska, a simbol misečine sam uzeo jer su se u mladosti svima najljepše stvari događale na misečini; to je vrijeme kad se mladi vraćaju kući, kad prate cure… Na toj misečini neki sretno završe, a neki ne. Pjesma se bavi upravo o tome, razmišljanjem kako su neki ljudi završili na toj misečini.“

Najbolji interpretator ovogodišnjeg Festivala Marko Križanović, koji je otpjevao pjesmu Ostaće mi dani bećarski kaže da mu ova nagrada od stručnog žirija govori da je na dobrom putu. Inače, Križanović unazad nekoliko godina redovito nastupa na Festivalu i redovito osvaja nagrade. Publika je najbolje ocijenila pjesmu Ostaće mi dani bećarski Josipa Franciškovića, koji kaže da je upravo ta nagrada najdraža svakom autoru: „Naravno da je bitno i mišljenje struke, ali nama autorima najviše znači mišljenje slušatelja jer oni odmah osjete što im se dopada. Također veliku ulogu za uspjeh pjesme ima i sam izvođač.“

Pjesme za ljepši dan

Predsjednik Upravnog odbora Festivala bunjevački pisama prim. dr. Marko Sente nije skrivao ni ove godine zadovoljstvo kako je Festival uspio. Zahvalio se svim sudionicima i onima koji su svojim radom i trudom pridonijeli da Festival bude ovako lijep kao što jeste.

„Nadam se da ćete otići puna srca i da će vam sutrašnji dan biti ljepši zbog svih ovih pjesama“, rekao je dr. Sente.

Na natječaj za XVI. Festival stiglo je 28 kompozicija, a stručno povjerenstvo odabralo je 15 najboljih koje su i izvedene. One, kao i svih dosadašnjih godina Festivala, izviru iz života Hrvata Bunjevaca, a pisane su ikavicom ili ijekavicom te mogu biti već ranije objavljene ili pisane namjenski za Festival.

Održavanje ovoga Festivala, kojega organizira HGU Festival bunjevački pisama, pomogli su: Veleposlanstvo Republike Hrvatske Beograd, Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Galerija prve kolonije naive u tehnici slame Tavankut, te Hrvatska likovna uduga Cro art, dok je pokrovitelj drugu godinu za redom Primorsko goranska županija.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (J. Dulić Bako)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima