XVI. „Lira naiva“ održana u Maloj Bosni

Objavljeno: 22.06.2018. Pregleda: 28

Lira naiva Mala BosnaHrvatska čitaonica iz Subotice i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović iz Subotice organizirali su šesnaesti susret hrvatskih pučkih pjesnika Lira naiva 2018. Pjesnici iz Srbije i Hrvatske (odnosno Vojvodine, Beograda, Slavonije i Zagreba) okupili su se u subotu, 26. svibnja, u Maloj Bosni kraj Subotice, kako bi srcem i dušom pozdravili jedni druge, kao i ovogodišnji zbornik Nova nada, ispunjen pjesmama pisanim standardnim hrvatskim jezikom ali i ikavicom, bunjevačkom, šokačkom, dalmatinskom i istarskom.

Druženje je počelo i završilo u vjeronaučnoj dvorani župne crkve Presvetog Trojstva. Domaćin, vlč. Dragan Muharem, predsjednica subotičke Hrvatske čitaonice Bernadica Ivanković, menadžerica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković i sudionik Lire naive iz Male Bosne Branko Ivković dočekali su i pozdravili svoje kolege po peru, sestre i braću po srcu i duši. Svojim iskrenim radovanjem susretu sa sebi sličnima, sudionici su pokazali kako je lirika oduvijek bila i zauvijek će biti najviši domet duha.

Upoznavanje i radionica

Pozdravljajući sudionike, Katarina Čeliković je izrazila veliko zadovoljstvo brojnošću odziva, a biranim riječima prisjetila se i onih koji su dali pečat ranijim susretima, a danas njihove duše plove Kraljevstvom Nebeskim. Pjesnike je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva pozdravio župnik, vlč. Dragan. Govorio je o povijesti mjesta, s naglaskom na povijest župne crkve.
Na poslijepodnevnoj pjesničkoj radionici gost ovogodišnjeg susreta, pjesnikinja Ljiljana Crnić, kako sama kaže, „najlipša Dalmatinka u Beogradu“, umjesto suhoparne govorancije potaknula je vrlo živu i kvalitetnu raspravu, punu emocija, razumljivo o pisanju, o poeziji, o lijepoj riječi.

Pjesnička večer

Kao i svake godine, susret je završen pjesničkom večeri, održanoj u prepunoj vjeronaučnoj dvorani župnoga doma, a pjesnike su, među ostalima, pozdravili generalni konzul Hrvatske u Subotici Velimir Pleša i predsjednik Katoličkog društva Ivan Antunović vlč. dr. Ivica Ivanković Radak. Tijekom programa nastupio je i mladi gajdaš Zdenko Ivanković, a večer je završena najavom XVII. susreta pjesnika 2019. godine u Surčinu i nastupom kantautora iz Zagreba, rodom Monoštorca, Denisa Kovača.
„Do sada najveći broj prijavljenih pjesnika, njih 67, domaćih i iz Hrvatske, dovoljno govori što predstavlja ovaj susret“, kaže Katarina Čeliković. „No, broj ne mora uvijek biti mjerilo je li nešto uspjelo. Ono što sigurno pokazuje pravo lice Lire naive je susret prepun emocija, susret dobrih ljudi koji pjevaju o svojim radostima ali i tugama, o svom zavičaju, o ljubavi. I to ćemo činiti i nadalje. Pjesmom čuvati svoj materinski govor, svoj standardni jezik, svoj identitet. Svake godine ima i novih lica, neki izostanu, ali sve se odvija u iznimno prijateljskoj atmosferi uz razgovor o poeziji, uz upoznavanje jednog pjesnika, a ove godine smo od Vlatka Jurkovića iz Belog Manastira čuli i o Dobriši Cesariću. Sve to znači da dijelimo svoje i širimo pjesničke vizure, slušamo druge, rastemo i sazrijevamo u pjesničkom izričaju.“

Izvor: Hrvatska riječ (I. Andrašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima