XX. Smotra dječjih pjevača i zborova

Objavljeno: 07.06.2024. Pregleda: 40

Jubilarna, XX. Smotra dječjih pjevača i zborova održana je 22. svibnja 2024. godine u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. U protekla dva desetljeća kroz Smotru su prošle generacije djece koja su imala priliku nastupati, oprobati se i usavršavati se. Neki od njih nastupali su godinama, a neki tek jednu-dvije. Iako Smotra nije natjecateljskog karaktera, svake godine je zainteresiranost djece sve veća. Tako je kroz ovih 20 godina nastupilo gotovo 300 solista.
Osim pjevača i tamburaša, iskustvo su stjecale i kraljice, ali i voditelji programa, svi oni učenici osnovne škole. Zapravo, pravilo koje se zadržalo svih ovih godina jeste da na Smotri mogu nastupati djeca uzrasta osnovne škole i eventualno vrtića, a kada bi prerasli Smotru, onda im se pruža mogućnost nastupati na Festivalu bunjevački pisama.
Ove godine nastupilo je 17 solista, Dječjih tamburaša i orkestar HGU Festival bunjevački pisama i novoosnovani dječji zbor HGU Raspjevane zvjezdice. Kako smo i navikli posljednjih godina, Smotru su otvorile kraljice, također članice ove udruge, a izvele su novu, namjenski pisanu kraljičku pismu za jubilej.
Prvi puta Smotra je izašla izvan svojih okvira, točnije izvan Subotice i okolice, što je, po riječima dopredsjednika HGU Festival bunjevački pisama Vojislava Temunovića bio plan i ranijih godina, no sada je ostvaren. Smotri su se ove godine pridružile i sestre Kusturin iz Monoštora. Subotičkoj publici kao solistica na tamburi primi predstavila se Eva Kusturin, koja već godinama unazad s tamburom u ruci osvaja prva mjesta, pa i laureate na brojnim natjecanjima. Sestra, Ana Kusturin, koja također svira, ovog puta se predstavila kao vokalna solistica.
Kao vokalni solisti nastupili su i Mirna Kolar, Marko Margetić, Anastazija Kovač, Luka Mamužić, Magdalena Kujundžić, Antonija Ivković Ivandekić, Ivan Vukov, Katarina Mamužić, Katarina Vukadinović, Matej Vojnić Mijatov, Ema Ivković, Roko Piuković, Lana Gabrić i Sara Vojnić Hajduk, te najmlađa solistica Iva Dujak. Svi oni izvodili su tradicijske pjesme, pjesme s ranijih festivala bunjevački pisama i pjesme pisane namjenski za Smotru. Pojedine skladbe pratio je i Dječji zbor Raspjevane zvjezdice, koji je imao i svoje samostalne točke, a budući da je osnovan jesenas, ovo mu je bio prvi nastup na Smotri. Čine ga djeca uzrasta od 6 do 12 godina, a vodi ga Marina Piuković, koja je za ovu prigodu uvježbala i kraljice.
Pjesma Bolno grlo koje je premijerno izvedena pisana je za soliste i zbor, a autor teksta i glazbe je Josip Francišković, dok aranžman potpisuje Vojislav Temunović. U ulozi voditelja, koji su također učenici osnovne škole našli su se: Emilia Tonković, Sofija Kovačević i Pavao Huska.
Kao i svih 20 godina sve soliste, a ovoga puta i zbor pratio je Dječji tamburaški orkestra HGU Festival bunjevački pisama, koji vodi i njime dirigira prof. Mira Temunović.
Smotra dječjih pjevača i zborova ponikla je iz Festivala bunjevački pisama, a razlog osnivanja protumačio je predsjednik HGU Festival bunjevački pisama prim. dr. Marko Sente.
‚‚Kada je završen IV. Festival, Upravni odbor je shvatio da nam treba pomladak, pa smo tada donijeli odluku i zamolili prof. Miru Temunović da preuzme i sastavi dječji orkestar koji bi mogao pratiti male pjevače. Tako smo željeli odgajati vlastiti pomladak. Danas mogu reći da je to bila prava odluka i da se pokazala vrlo korisnom", kaže dr. Marko Sente i pojašnjava kako je sada odlično što je osnovan i Dječji zbor, koji će za budućnost odgajati i male soliste.
Održavanje smotre pomogli su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Grad Subotica, Hrvatsko nacionalno vijeće i NIU Hrvatska riječ.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima