Zajednička manifestacija šokačkih udruga iz Podunavlja Šokci i baština održana u Beregu

Objavljeno: 03.11.2023. Pregleda: 62

Šokci i baština, zajednička manifestacija šokačkih udruga iz Podunavlja, održana je u prošli petak, 20. listopada 2023. godine. Domaćin je bilo Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Silvije Strahimir Kranjčević, a sudjelovali su KUD Hrvata Bodrog iz Monoštora, KPZH Šokadija iz Sonte, HKU Antun Sorgg iz Vajske, HKUPD Matoš iz Plavne, župa sv. Jurja Vajska, učenici tambure isturenog odjela Glazbene škole Petar Konjović u Monoštoru i pjesnik Josip Dumendžić. Manifestacija je to koja traje od 2008. godine i koju je Hrvatsko nacionalno vijeće proglasilo 2013. godine manifestacijom od posebnog značaja za Hrvate u Srbiji.

Živa zajednica u Podunavlju

U odnosu na prošlu godinu vidljiv je pomak u kvaliteti programa, koji ni ove godine nije bio tematski određen, pa su prikazani tradicijski plesovi, običaji, pjesme i glazba, a čula se i rič na šokačkoj ikavici. Najmlađi sudionici bila su djeca iz Plavne i Vajske koji su prikazali dječje igre iz Hrvatske, a za nastup ih je pripremila Evica Bartulović.
‚‚Uspjeli smo se pripremiti za četiri do pet proba. Najmlađa djevojčica na pozornici ima samo četiri i pol godine. Starije djevojčice obukle smo u roklje, a to je nošnja koja se oblači samo za crkvu, u kojoj se ne pleše, pa su djevojčice otpjevale pjesme o Plavni i Vajskoj", kaže Evica Bartulović.
‚‚Svi sudionici su zadovoljni, a i mi kao domaćini. Svi sudionici imali su kvalitetan program. Reakcije gledatelja bile su pozitivne, a i zavidan broj mještana Berega pratio je ovu manifestaciju", kaže predsjednik HKPD-a Silvije Strahimir Kranjčević Milorad Stojnić.
‚‚Svi mi svjedoci smo kako je Matica u Subotici nakon što je izgrađena postala veliko okupljalište djece, mladih, starijih, različitih pripadnika naše zajednice i pripadnika svih drugih zajednica! Nismo mogli ni zamisliti koliki je magnet Matica postala za sve one kojima je do dobrobiti naše zajednice stalo. To je ono što vidimo i u našem Podunavlju. Kuća monoštorske župe, uz Hrvatski dom u Somboru, pastoralnu dvoranu u Plavnoj i šokačke kuće u Sonti, Beregu i Vajskoj, projekt je kojem ćemo se prioritetno posvetiti. Male matice moraju izniknuti u svakom mjestu gdje želimo šušur, sigurnost i preporod. Kuća monoštorske župe bit će ne samo centar Monoštora nego mjesto gdje će svatko moći naći svoj komadić neba. Zelenilo podunavskih šuma, tišina rijeke, miris pečene ribe, toplina vjetra... svaki čovjek željan je takvog mira. A vi to možete osigurati. Nigdje doli kod vas nema toliki postotak pripadnika naše zajednice. Nigdje doli kod vas običaji se nisu toliko infiltrirali u svakog čovjeka. Mnoga blaga zakopana su upravo ovdje", kazala je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Baštinici velikog kulturnog bogatstva

Sudionicima i publici obratio se i predsjednik DSHV-a i ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov.
‚‚Činjenica da smo ostvarili naš politički cilj i da u dijelu političke participacije danas sudjelujemo u procesu donošenja odluka na nacionalnoj i pokrajinkoj razini jeste ono priznanje koje smo dobili nakon višegodišnje dosljedne borbe u zalaganju za ravnopravnost i jednakost Hrvata. Na toj liniji našeg zalaganja ostajemo i dalje s našim partnerima iz Hrvatske i Srbije, s Hrvaticama i Hrvatima iz Srbije koji prepoznaju u nama autentičnog i dosljednog zalagatelja za dobro i napredak hrvatskoga naroda ovdje, i to očekujemo i u procesima i danima koji su pred nama. Predsjednica HNV-a, koja uspješno vodi značajan dio procesa unutar hrvatske zajednice je rekla: najvjerojatnije 17. prosinca bit će izbori na nekoliko razina u Srbiji. Budimo svjesni i odgovorni toga dana. Glasujmo za one koji čine da se perspektive hrvatskoga naroda u Srbiji, u svakoj lokalnoj zajednici, drže velikima. Da ostanemo tu gdje smo, gdje su bili naši preci, gdje smo baštinili veliko kulturno bogatstvo koje hoćemo očuvati i ostvariti puninu naše integracije", kazao je Žigmanov.
Manifestaciji su prisustvovali i generalni konzul generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, načelnik Općine Draž Stipan Šašlin, zastupnik u Skupštini Srbije Mirko Ostrogonac, v. d. ravnateljica ZKVH-a Katarina Čeliković, ravnatelj NIU Hrvatska riječ Ladislav Suknović, vijećnici HNV-a, svećenici, predstavnici Grada Sombora i drugi uzvanici.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima