Započela „Dužijanca 2018“ blagoslovom žita u Đurđinu

Objavljeno: 23.05.2018. Pregleda: 34

Blagoslov zitaBlagoslov žita na blagdan sv. Marka drevni je obred Katoličke Crkve kojega njeguju i bunjevački Hrvati. Toga dana, 25. travnja, u organizaciji Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca blagoslovljeno je žito na njivi na kojoj će biti održano ovogodišnje jubilarno 50. Takmičenje risara te je time započeo ovogodišnji program Dužijance.
Slavlje je započelo misom u mjesnoj crkvi sv. Josipa Radnika koju je predvodio župnik Dražen Dulić, uz koncelebraciju mons. Andrije Anišića i mons. Stjepana Beretića. Misa je prikazana za pokojnu Katu Rogić iz Đurđina, o 25. godišnjici njezine smrti i tako joj je odano priznanje za sve što je učinila za Dužijancu.

„Radom u tehnici slame počinje se baviti još kao djevojčica, vrlo brzo se osamostalila i tražila vlastite načine izraza, izgradila je vrlo prepoznatljiv i respektabilan stil oblikovanja, za nju umjetnički kritičar i veliki organizator naivne umjetnosti Mirko Šolaja kaže da je Generalić u tehnici slame“, rekao je o Rogić direktor UBH Dužijanca Marinko Piuković.
Nakon mise upriličena je procesija od crkve do njive gdje je mjesni župnik Dražen Dulić blagoslovio žito.
Piuković je izrazio zadovoljstvo što svake godine i ovaj blagoslov žita u sklopu Dužijance privuče sve više ljudi, a rekao je i kako je bitno najprije od Boga tražiti blagoslov za nešto za što će mu se nakon nekoliko mjeseci zahvaljivati. Predsjednik udruge ovom prilikom predstavio je i ovogodišnjeg gradskog bandaša Marka Križanovića i bandašicu Mariju Piuković, kao i domaćine Takmičenja risara Mariju i Stipana Kujundžića.
Ove godine obilježava se i 50 godina od održavanja gradske Dužijance te 25 godina zajedničkog slavlja gradske i crkvene Dužijance.

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima