Zatvaranje 24. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame i proslava Dužijance u Tavankutu

Objavljeno: 22.07.2009. Pregleda: 43

Duzijanca Tavankut 2009.Rad slamarki na ovogodišnjoj Koloniji naive u tehnici slame završen je u subotu, 18. srpnja, prigodom čega je već tradicionalno upriličena i svečana akademija. Kulturno-umjetnički program priredili su članovi Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Matija Gubec« iz Tavankuta, te njihovi gosti KUD »Ivan Goran Kovačić« iz mjesta Velika, pokraj Požege u republici Hrvatskoj.
Photo: Ivan Ivković Ivandekić

Na svečanoj Akademiji predstavljeni su bandaš i bandašica, Mladen Petreš i Lidija Sarić, kojima su prošlogodišnji tavankutski bandaš i bandašica uručili krunu od slame, koju kao simbol tavankutske Dužijance, svake godine redovito izrađuje voditeljica slamarske Kolonije Jozefina Skenderović. Ona navodi da su i ove godine nastale brojne slike od slame, na kojima su, osim uobičajenih seoskih, bili zastupljeni i nešto 'urbaniji' motivi.

»Tijekom rada, na ovogodišnjoj Koloniji smo se družili i bilo nam je vrlo lijepo, ali i poučno, jer svake godine razmjenjujemo iskustva i naučimo ponešto novoga. Sudjelovalo je ukupno 32 slamarke, odnosno urađene su 32 slike, na kojima su i dalje najčešći motivi upravo salaši, ali bili su zastupljeni i ostali zanimljivi motivi, poput cvijeća, stare zgrade subotičkog kazališta, zaboravljena lokomotiva i slično«, navela je voditeljica slamarske Kolonije Jozefina Skenderović.

24. Saziv Prve kolonije naive u tehnici slame zatvorio je predsjednik HKPD »Matija Gubec« Ladislav Suknović, izrazivši zadovoljstvo odzivom sudionica i posjetitelja Kolonije.

»Vrlo smo zadovoljni brojem slamarki koje su sudjelovale, kao i brojem posjetitelja programa Kolonije, koji je ove godine bio izuzetno bogat. Upriličeno je nekoliko pratećih kulturnih sadržaja, koji su upotpunili ovogodišnju Koloniju, koja je bila i uvod za iduću, 25. Koloniju. Smatram vrlo važnim da se u proslavu toga jubileja, osim HKPD 'Matija Gubec', uključe i mještani Tavankuta, kao i cjelokupna hrvatska zajednica«, rekao je Suknović.

Zatvaranje Kolonije i svečana akademija bili su prigoda bandašu i bandašici pozvati mještane i goste na crkvenu proslavu Dužijance, koja je jučer održana u Tavankutu. Mimohodom su do župne crkve »Srca Isusova«, članovi HKPD »Matija Gubec« i njihovi gosti iz Velike, odjeveni u narodne nošnje, došli zahvaliti Bogu za darovani kruh.

Očuvanje žetvenih običaja i tradicije na ovaj način uvijek nedvojbeno izaziva velike emocije, ne samo mještana koji su uz njih odrasli, već i gostiju, poput voditelja KUD-a »Ivan Goran Kovačić« iz Republike Hrvatske, Stanka Raguža, koji sa svojim članovima već sedmu godinu rado dolazi biti sudionikom tavankutske Dužijance.

»Mi smo prvi puta 2002. godine bili na Dužijanci u Subotici, međutim, kada smo došli na tavankutsku Dužijancu, vjerujte, zaplakao sam, koliko me je sve ovo 'dirnulo'. Inače sam ljubitelj etno baštine i volim sve običaje našeg naroda. Osobito mi je lijep doživljaj središnja svečanost Dužijance i dolazak bandaša i bandašice na nedjeljnu svetu misu. Recimo, kod nas u 'požeštini', u selu Grabar, svake se godine organizira prikaz kako su se nekada obavljali žetelački poslovi, ali ovakav način zahvale Bogu za žetvu, to nisam vidio, jer toga kod nas u Hrvatskoj nema«, rekao je Stanko Raguž.

Misno slavlje predvodio je preč. Josip Koprek iz Varaždina, uz koncelebraciju tavankutskog župnika, Franje Ivankovića, te župnika iz Male Bosne, Željka Augustinova. Proslava Dužijance nastavljena je navečer u dvorištu župe, gdje je priređeno «Bandašicino kolo», koje je, kao i svake godine, okupilo brojne ljubitelje ove žetvene tradicije.

Autorica: Marija Matković

Tekst je preuzet s web stranica Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima