Zavjetno-zavičajni dan u Vajskoj

Objavljeno: 03.08.2021. Pregleda: 49

vajska zavjetno zavičajni danČetvrtu godinu zaredom HKU Antun Sorgg iz Vajske zajedno s mjesnom župom sv. Jurja priredio je proslavu Zavjetno-zavičajnog dana. On se obilježava 2. srpnja, a zavjet je dan Nebeskoj Gospi zbog vremenskih nepogoda koje su ih u prošlosti zadesile, pretpostavlja se da je prva bila 1893. godine.

Svečano misno slavlje predvodio je opat preč. Robert Erhard, u koncelebraciji sa župnikom Vinkom Cvijinom, dekanom bačkog dekanata Josipom Štefkovićem i vlč. Dominikom Ralbovskim. Misno slavlje animirali su župni zbor i zbor Santa Maria iz Bača pod vodstvom Davida Bertrana. Poslije misnoga slavlja uslijedila je procesija s Gospinim kipom.
Između ostalih, manifestaciji su nazočili predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin, dopredsjednik HNV-a za Podunavlje Željko Pakledinac, te ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov. Pozdravljajući nazočne, Cvijin je pohvalio ideju suradnje mjesne udruge i župe jer se time još snažnije promovira i čuva vjersko-kulturna baština Hrvata – Šokaca iz Vajske i okolice. 
U kraju šokačkih Hrvata kako drugačije započeti kulturni program nego Šokačkom himnom koju je izvela Emilija Kovačev iz Bođana. Uslijedio je nastup folkloraša HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Na ovom području nekada davno bilo je posađeno puno dudova, danas ga baš više i nema. Za čega je, osim za rakiju, služio dud, a to je proizvodnja svilenog konca, prikazala su putem igrokaza dječica iz HKU-a Antun Sorgg iz Vajske. Također, djeca su izvela splet dječjih plesnih igara. Dječje pjesmice Josipa Dumendžića Meštra recitirala su dječica iz Bođana, koju je za ovu prigodu uvježbala Ivana Herbst. Pjesme Tonke Šimić, rođ. Pelajić, pročitala je Amalija Šimunović. Zborovi pod vodstvom Bertrana izvela su tri skladbe. Iz prošlosti i otrgnutu od zaborava pjesmu Josipa Dumendžića Meštra koju je uglazbila, sada već pokojna Nermina Košutić, Ostani mi ponosita otpjevali su Emilja Kovačev i orguljaš David Bertran.  
U ime HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin uručio je predsjedniku HKU-a Antun Sorgg Mladenu Šimiću sliku da krasi prostorije te udruge. 
Manifestacija Zavjetno-zavičajni dan je održana uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Pokrajnskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Izvor: Hrvatska riječ (A. Š.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima