Župno prelo na Verušiću

Objavljeno: 11.03.2022. Pregleda: 50

Župa Marija Majka Crkve i ove godine organizirala je Župno prelo koje je okupilo mještane ove teritorijalno velike subotičke župe. Po riječima preč. Željka Šipeka ova župa pokriva Aleksandrovo (Šandor), Verušić, Bunarić i Šištak, a svi oni ujedinili su se i okupili u dvorani Mjesne zajednice na Verušiću 26. veljače 2022. godine.

U prigodnom programu sudjelovala su vjeronaučna djeca koja su izvela zanimljiv skeč uz pripremu i pomoć vjeroučiteljice Zorice Svirčev. Za najmlađe sudionike prela nije izostala niti revija maski u kojoj su sudjelovala sva djeca, a potom su slijedili zabava i druženje. Kako bi prelo bilo potpuno, zapjevalo se i zaigralo, a za glazbeni dio bio je zadužen ansambl San.

„Ideja prela jest druženje, okupiti se i proveseliti u pokladno vrijeme. Ovo je mjesto gdje se i župljani međusobno bolje upoznaju i tako jačaju zajedništvo. Budući da nemamo ulaznice, svatko je dao svoj doprinos, te smo ovo prelo organizirali vlastitim snagama. Župa je dvojezična, hrvatsko-mađarska i većinom vjernici na misama nisu zajedno. Iako smo jezično podijeljeni, ovo je pravi način da pokažemo da možemo i skupa“, kaže preč. Šipek.

Tako su se župnom prelu ove godine priključili i župljani mađarskog govornog područja. „Naš novi župnik je ove godine prvi puta uključio i mađarsku zajednicu u prelo i svi smo počašćeni ovim činom. Istina, mađarska zajednica u ovoj župi je manja, ali volimo biti dio života naše župe“, kaže župljanka i organizatorica Hajnalka Illés. Po njenim riječima veliki broj župljana se uključio u organizaciju ovogodišnjeg prela. Netko je pomogao prilozima, darovima za tombolu, pićem, župljanke su ispekle i donijele slano, a za neizostavne fanke pobrinule su se Marija Kujundžić, Nena Bonić i Mirjana Ivanković Radak. Prelo je održano u poslijepodnevnim satima, a da nema epidemioloških ograničenja zabava bi potrajala dugo u noć.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima