Zvjezdani čitatelji u Čakovcu

Objavljeno: 14.05.2017. Pregleda: 53

cakovec 1Čitava armija mladih ljudi tvrdi da nije nužno trnje već da su zvijezde lako dostupne uz knjige i čitanje. To su potvrdili još jednom sudjelujući na IX. natjecanju u znanju i kreativnosti simbolično nazvanom Čitanjem do zvijezda koje je osmislila Hrvatska mreža školskih knjižničara. Veoma brzo ovaj pozitivni val raširio se cijelom Hrvatskom, a od prošle godine i Suboticom te naši učenici s radošću sudjeluju u njemu. Prošle godine okušali smo se s jednom ekipom na državnom natjecanju u Čakovcu, a ove godine smo proveli kompletno natjecanje na svim razinama. Nakon niza provjera na školskoj i međuškolskoj razini dobili smo reprezentaciju koja nas je 5. svibnja predstavljala u Čakovcu na nacionalnoj smotri. Nju su sačinjavale učenice OŠ Vladimir Nazor iz Đurđina: Josipa Dulić, Josipa Stantić i Lucija Horvacki u kategoriji kviza znanja, dok je plakat izradila Josipa Horvacki. Njih je pripremala profesorica Marta Vargek.

I tako su đurđinske cure u organizaciji Gradske knjižnice Subotica, koja je u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem provela natjecanje u Subotici, otputovale u Međimurje, u hrvatski cvjetnjak Čakovec, da se susretnu s vršnjacima i odmjere čitateljske snage. Gdje su sve bile, te kako su se provele doznali smo od njih.

U jutarnjim satima, s velikim nestrpljenjem i uzbuđenjem krenuli smo za Čakovec. Nakon 5 sati vožnje stigli smo u Prelog, gdje su nas ugostili u Gradskoj kavani Lovac, pripremivši nam ukusna jela. Nakon ručka, nastavili smo put za Čakovec, smjestili se u hotel Park, te produžili do Varaždina. Tamo su nas dočekale dvije prekrasne žene koje su nam pričale o ljepoti icakovec 2 znamenitostima ovoga poznatog baroknog grada koji je jedno vrijeme bio i glavni grad Hrvatske. Doznali smo brojne zanimljivosti, a obišli smo Stari grad, prošetali bedemima oko tvrđe, ali i ušli u nju gdje smo prošetali muzejom. Imali smo što i vidjeti, svakakvu ljepotu, od odjeće koju su nosili tada, ali i oružja, mačeva i koplja kojim su se borili. Za trenutak osjetili smo dah povijesti. Posjetili smo i Gradsku knjižnicu i čitaonicu Metel Ožegović, gdje nas je najviše oduševio kutak za mladež. Navečer smo se vratili u Gradsku kavanu Lovac, gdje su nas dočekali domaćini, članovi Rotary kluba Prelog, koji su nam pripremili ukusni međimurski specijalitet. Dobili smo i darove, i to ne bilo kakve. U ukrasnim vrećicama bile su knjige, CD i dresovi, naglašavam bitni detalj: originalni dresovi nogometne hrvatske reprezentacije s prezimenima nama najdražim: Mandžukić, Perišić i Rakitić. Možete samo zamisliti kako smo bile sretne. Oduševljenje i osmijeh na licima govorio je više od riječi, bile smo presretne, jer pratimo i volimo hrvatski nogomet. Odmah smo ih isprobali i nismo ih cijelu večer skidali.

Sljedeći dan bio je rezerviran za natjecanje Čitanjem do zvijezda, što je bio i razlog našeg dolaska u Čakovec. Ujutro smo otišli u 3. osnovnu školu, gdje nas je sačekao ukusni doručak, a potom smo prešli do srednje škole, gdje je bilo svečano otvorenje natjecanja. Dvorana je bila puna i uživali smo u interesantnom programu koji su nam priredili učenici OŠ Goričan. U skupinama smo se vratili u osnovnu školu, gdje su nas rasporedili po učionicama, znojili su se dlanovi, trema je rasla, no što je tu je. Zaželjele smo jedna drugoj sreću i počele pisati test, dok je Josipa čekala svoj red da obrani plakat. Test znanja pisalo je 27 ekipa dok je plakat predalo 24 škole. Iako nismo pobijedile, zadovoljne smo postignutim uspjehom i zahvalne našoj mentorici Marti Vargek koja nas je bodrila i vjerovala u nas, Jasni Vojnić i Bernadici Ivanković koje su nam osigurale putovanje i ovo nezaboravno iskustvo.

Izvor: Hrvatska riječ (B. I.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima