Monoštorski đaci na republičkom natjecanju

Objavljeno: 14.05.2017. Pregleda: 30

monostorski djaciOve godine na smotri je sudjelovalo oko 500 učenika, a Monoštorci su kroz literarne i likovne radove, tekstove o nekadašnjim svadbenim običajima, ali i starim fotografijama, predmetima i jelima dočarali nekadašnju šokačku svadbu. „Mlada je bila sprimita u crvene suknje, oplećak, imala je ‘punu glavu’, a između klasova se mećalo čapljino perje. Diver joj je mećo malo novaca u papučicu, da im život bude bogatiji“, dio je prikaza šokačke svadbe koji su za smotru pripremile Sara Horvat, Manuela Balaž i Laura Roža. Za sve one kojima šokačka ikavica nije baš poznata, pripremile su i mali rječnik nepoznatih riječi. Neki su nekadašnje običaje prikazali kroz stihove, drugi su se opet latili crtanja, neki su predano radili na sakupljanju starih fotografija i drugih predmeta.

„Kada smo dobili tekst natječaja za ovu smotru i vidjeli da je tema svadba, nikakve dileme nije bilo sudjelovati ili ne. Odmah mi je pred očima bila šokačka svadba i ideja da se prijavimo. U planu našeg razvoja je njegovanje multikulturalnosti i prikaz svega toga kroz naše aktivnosti“, kaže ravnateljica Osnovne škole 22. oktobar Marija Mrgić.

Prvi korak bilo je slanje elektroničkog prikaza, što je zapravo bilo okružno natjecanje, a vrlo brzo uslijedio je poziv za dalje, odnosno na republičku smotru.

„Naši đaci odrastaju s tim običajima i od malena su okruženi nošnjom i običajima, ako ne u obitelji, onda u folklornoj udruzi ili prilikom obilježavanja raznih crkvenih svetaca. Jednostavno, dječja radoznalost je pridonijela da se rado uključe i pokažu kakvo je bogatstvo šokačke nošnje i običaja ovog sela“, kaže koordinatorica na ovom projektu Ivanka Kusturin.

Iz Karavukova su se monoštorski đaci vratili s priznanjima. Prvo mjesto u kategoriji literarnog stvaralaštva viših razreda osvojile su Miljana Andrašev, Klara Đanic i Ana Đipanov, za kolekciju starih fotografija i predmeta; u kategoriji učenika viših razreda također prvo mjesto osvojili su učenici iz Monoštora, dok je Marko Jovanović, 3. razred, pohvaljen za literarni rad, a pohvaljena je i škola za uređenje svog štanda.

Ovu učeničku smotru organiziraju Ministarstvo prosvjete i sporta i Osnovna škola Bora Stanković iz Karavukova. Održana je četvrti puta, a Monoštorci su ove godine prvi puta sudjelovali.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima