Održan prvi sat Cool ture

Objavljeno: 09.02.2024. Pregleda: 113

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ugostio je 8. veljače 2024. godine, u Zavičajnoj knjižnici Biblioteca Croatica, učenike prvog razreda Politehničke škole, smjer tehničar štampe na satu Cool ture.

Cool tura je projekt osmišljen s ciljem upoznavanja i očuvanja kulturne baštine Hrvata u Srbiji u sklopu kojega Zavod poziva škole koje imaju nastavu na hrvatskom jeziku kako bi se učenici upoznali s bogatom kulturnom tradicijom i suvremenom kulturom.

Ravnateljica Zavoda Katarina Čeliković predstavila je učenicima Zavod kao ustanovu kulture koja petnaest godina radi na istraživanju, očuvanju i promociji kulture hrvatske zajednice u Srbiji te ih upoznala s bogatom nematerijalnom kulturnom baštinom. 

Učenici su pogledali kratki film Živa baština - Nematerijalna kulturna baština Hrvata u Srbiji koji je bio uvod za razgovor a potom i za kviz na temu elemenata iz filma, a kojim je koordinirao stručni suradnik ZKVH-a Branimir Kopilović.

Po proglašenju pobjednika i uručivanja nagrade predstavljen je natječaj Zavoda Snimi kratki film mobitelom o nematerijalnoj kulturnoj baštini Hrvata u Srbiji, koji traje do 7. travnja 2024. godine. O načinu snimanja, nagradama i mogućim idejama za snimanje filma govorila je suradnica Zavoda Senka Davčik koja je i sama pripremila kratki film snimljen mobitelom na temu povezivanja marama Bunjevaka.

Više o natječaju čitajte OVDJE.

Kako je ovaj susret održan na Debo četvrtak, kada bunjevački Hrvati po običaju jedu devet puta na dan, sat Cool ture završen je slatkim fankima.


Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima