ZKVH položio vijenci na spomeniku biskupa Antunovića

Objavljeno: 12.01.2024. Pregleda: 41

U okviru Dana biskupa Ivana Antunovića, a prigodom 136. obljetnice smrti toga velikana, prošloga petka, 12. siječnja 2024. godine, položeni su vijenci na spomenik biskupa Ivana Antunovića u parku kod katedrale sv. Terezije Avilske u Subotici.
Vijence su položili predstavnici KD-a Ivan Antunović (koje je i organizator Dana biskupa Ivana Antunovića), Hrvatskog nacionalnog vijeća, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU Hrvatska riječ, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, UBH-a Dužijanca i HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Podsjećajući na značaj biskupa Antunovića i njegovo naslijeđe, prigodnim riječima obratio se predsjednik KD-a Ivan Antunović vlč. Josip Štefković.
Podsjetimo, Ivan Antunović (Kunbaja, 19. lipnja 1815. – Kalača, 13. siječnja 1888.) bio je kalački kanonik i naslovni biskup bosonski, pokretač tzv. zakašnjelog preporoda među bunjevačkim i šokačkim Hrvatima u Ugarskoj, publicist i prozni pisac. Među ostalim, godine 1870. pokrenuo je prve novine u podunavskih Hrvata – Bunjevačke i šokačke novine koje su kasnije imale i svoj prilog Bunjevačko šokačku vilu. Zalagao se za uporabu materinskog jezika među bačkim Hrvatima, kao i za kulturni te socio-ekonomski razvoj puka.
U okviru Dana biskupa Ivana Antunovića, jučer (četvrtak, 18. siječnja 2024. godine) u Subotici je održan i XXXII. Razgovor s temom Uključenost vjernika laika u život mjesne Crkve.


Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima