Zajednički program triju institucija Ususret Božiću u Matici

Objavljeno: 29.12.2023. Pregleda: 92

Tri profesionalne hrvatske institucije – Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ – organizirale su četvrtka, 21. prosinca 2023. godine, u svojem sjedištu u Subotici zajednički zabavno-kulturni program naslovljen Ususret Božiću u Matici.

10 godina Nove riječi

Program u Hrvatskom domu – Matici otvoren je izložbom Darka Vukovića pod nazivom Otisak misli, koju je priredio ZKVH povodom desete obljetnice od izlaska časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ. Izložba predstavlja osobni pečat Vukovića kao grafičkog dizajnera ovog časopisa, od korica do grafičkih priloga koji su obogatili Novu riječ.
Prvi broj časopisa tiskan je u lipnju 2013. godine i on izlazi u sunakladi Zavoda i NIU Hrvatska riječ iz Subotice. Nova riječ nastoji pridonijeti prezentaciji ali i kritičkom iščitavanju i valoriziranju aktualne književne produkcije Hrvata u Vojvodini kao i njihova književnog naslijeđa. Glavni i odgovorni urednik Nove riječi je Tomislav Žigmanov, a izvršna urednica je Katarina Čeliković, koja je ovom prigodom govorila o misiji časopisa.
‚‚Povod je doista lijep, deset godina Nove riječi koja okuplja one koji pišu, one koji čitaju, one koji svoju umjetnost izražavaju na sasvim osobit, svoj vlastiti način. Glavni urednik i pokretač časopisa Tomislav Žigmanov, tadašnji ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, zamislio je časopis koji će poticati kulturnu komunikaciju kako spram umjetnika u Vojvodini, tako i u matičnoj kulturi, te želi biti stožerna točka okupljanja kreativnih potencijala. Uredništvo časopisa koje je međunarodno, osim prikazivanja aktualne književne produkcije, potiče stvaralaštvo napose mladih autora, ohrabruje stvaratelje, promovira, prezentira, potiče već etablirane autore na sustavno predstavljanje kako unutar vlastitog kulturnog prostora, tako i unutar prostora cjelokupne hrvatske književnosti, a onda i multikulturalne scene u Vojvodini. Tijekom jednog desetljeća, časopis se nastojao držati visokih standarda, uredničkih, kako u prezentaciji književnih sadržaja, tako i u tematiziranju književnih i umjetničkih fenomena", rekla je Katarina Čeliković.

Novi život fotografija

Na otvorenju izložbe govorio je i autor radova Darko Vuković, inače magistar grafičkog dizajna i profesor na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Po njegovim riječima, glavni motiv za nastanak predstavljenih radova bila je igra.
‚‚Htio sam kreirati jedan likovni jezik, koji može pratiti književnost, ali može i živjeti autonomno. Tu su motivi običaja Petrovaradina, ima dosta obiteljskih fotografija, ali sam ih htio predstaviti na jedan potpuno drugačiji način, vadeći ih iz konteksta u kom su one nastajale i prebacujući ih u jednu novu priču, dajući im novi život. Priča o ilustracijama je priča o igri, igra je put do slučajnosti, slučajnost je put ka umjetnosti, a umjetnost je igra s početka", kazao je Vuković.
Ovom prigodom svoje stihove kazivale su pjesnikinje Josipa Dević i Nevena Baštovanović, a u glazbenom dijelu nastupila je flautistica Lucija Vukov.

20 godina Hrcka

NIU Hrvatska riječ obilježila je jubilej – 20 godina izlaženja dječeg časopisa Hrcko koji izlazi kao podlistak tjednika Hrvatska riječ. Prvi broj izašao je 15. prosinca 2003. godine, od 2005. izlazi redovito kao mjesečnik pretposljednjeg petka u mjesecu, izuzev tijekom ljetne stanke (u srpnju i kolovozu). Djecu su ovom prigodom pozdravile aktualna i bivša urednica Željka Vukov i Ivana Petrekanić Sič, a priređen je i kviz o poznavanju časopisa uz slatke, čokoladne nagrade.
Hrcko je mjesečnik zabavno-informativnog sadržaja. Za cilj ima i njegovanje i svladavanje hrvatskog jezika i pravopisa. U svakome broju obrađuje se neki događaj ili neka tema koja je predviđena za taj mjesec, nekoliko stranica namijenjeno je za dječje manifestacije, ekskurzije i druga školska zbivanja, a tu su i standardne rubrike: Knjiga baš za mene, Jezični savjetnik, Naše riči, Kutak za stiholjupce, Priča ili slikopriča, Kutić za vrtić, Upoznajmo vršnjake, Pozdrav iz..., Duhovni kutak, Hrvatski velikani, Teen – priča/serija, kviz Volim Vojvodinu, Hrckove mozgalice, Hrckovi detektivi, Kuhar, Moj kućni ljubimac… Također, tu su i križaljke, osmosmjerke, strip, a dvije su stranice osigurane za dječje likovne radove.
‚‚U proteklih dvadeset godina objavili smo 231 broj, dakle puno se pisalo, crtalo, fotografiralo... Neke rubrike su prisutne od samih početaka, a neke su se mijenjale i dorađivale, pa je tako u proteklom periodu u Hrcku bilo oko 50 različitih rubrika. Više je od 30 vrijednih suradnika koji su činili ili i danas čine redakciju, a veliki je broj i vanjskih suradnika, gdje osobito treba spomenuti učiteljice hrvatskih odjela ili nastavni kadar koji izvodi predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, koji redovito šalju dječje radove. Dočekali smo i ispratili dvadesetak generacija učenika koji se školuju na hrvatskom jeziku i nadam se da ćemo biti dio odrastanja barem još toliko generacija", kaže urednica časopisa Željka Vukov.

Povratak u prošlost

Prvi broj su osmislili i realizirali prva i dugogodišnja urednica Hrcka Ivana Petrekanić Sič i Zoltan Sič, koji je ujedno i kreirao izgled Hrcka, te mu nadjenuo ime. Sljedeći broj Hrcka izišao je za Uskrs 2004., a te su godine tiskana još četiri broja. Od početka 2005. podlistak izlazi redovito.
‚‚Iako nisam imala iskustva u uređivanju novina, svjesna važnosti pokretanja jednog takvog lista, prihvatila sam izazov biti prvom urednicom Hrcka. U ovom pionirskom pothvatu veliku pomoć i potporu imala sam od mog sadašnjeg supruga Zoltana Siča, a u stvaranju sljedećih brojeva, sa svojim iskustvom i kreativnim idejama, veliku pomoć pružile su Katarina Čeliković, Ana Čavrgov, Marina Piuković, Bernadica Ivanković, Vesna Huska. Nastajale su nove rubrike, širio se broj suradnika, uključili smo učiteljice, animirali vrtićance i školarce i Hrcko je postajao sve ljepši i bogatiji. Nakon nešto više od deset godina mog takvog angažmana, uređivanje je preuzela moja kolegica Željka Vukov", kaže Petrekanić Sič.
Danas redakciju Hrcka čine: Ivana Petrekanić Sič, Bernadica Ivanković, Zoltan Sič, Katarina Čeliković, Marina Piuković, Vesna Huska, Nevena Gabrić, lektor je Zlatko Romić, ilustratorica Adrijana Vukmanov Šimokov, tehnički prijelom rade Thomas Šujić i Jelena Ademi, a fotografije izrađuje Nada Sudarević.
Hrcko ima i svoj pokladni maskenbal (pokrenut na ideju novinara Hrvatske riječi Dražena Prćića) koji od 2004. okuplja veliki broj djece, a maskota Hrcko sudjeluje i u pojedinim programima hrvatske zajednice u Vojvodini. Rad i misiju Hrcka prepoznalo je i Hrvatsko nacionalno vijeće koje mu je, na prijedlog HPD-a Bela Gabrić iz Subotice, ove godine dodijelilo priznanje Pajo Kujundžić za doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku.
Važno je spomenuti i besplatnu distribuciju časopisa. Naime, svi učenici koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku ili izučavaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacinalne kulture (od 1. do 6. razreda) dobivaju besplatno svaki broj Hrcka koji stiže u škole.

Druženje uz kuhano vino i medenjake

Program Ususret Božiću u Matici završen je druženjem u dvorištu Hrvatskog doma – Matice. Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić ovom je prigodom čestitala predstojeći Božić te se zahvalila svim aktivistima i volonterima koji su sudjelovali u aktivnostima i postignućima hrvatske zajednice u 2023. godini.
Okupljeni su se družili uz medenjake, kuhano vino i zamedljanu rakiju. Bili su postavljeni i štandovi s prigodnim rukotvorinama, a prikupljale su se i donacije za blagdansku humanitarnu akciju. Nastupio je i dječji zbor Raspjevanje zvjezdice pod ravnanjem Marine Piuković.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P. / I. B.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima