Virtualna šetnja kroz Šokačku kuću u Vajskoj

Objavljeno: 28.12.2023. Pregleda: 156

U cilju očuvanja kulturnog nasljeđa i nacionalnog identiteta, materijalne i nematerijalne kulturne baštine, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata pokrenuo je projekt Virtualna šetnja kroz etno-kuće u okviru kojega je 2023. godine snimljena Šokačka etno-kuća u Vajskoj.

Provirite u ovu kuću punu tradicijskih predmeta, od nošnje do nekih već zaboravljenih alata, predmeta, obuće, pokućstva. Kroz virtualnu šetnju otvara se sasvim skriveni svijet nekadašnjeg života. Ulaskom u virtualni svijet saznajemo nazive brojnih predmeta i njihovo značenje, sasvim slobodno biramo prostor za šetnju.

Virtualna šetnja kroz šokačku kuću u Vajskoj se nalazi na web stranici Zavoda u dijelu Kulturna baština – Materijalna kulturna baština – Etno kuće i može se pogledati na sljedećem na LINKU.

Virtualna šetnja je snimljena novom tehnologijom, 360 kamerom, autor je Srđan Simijanović, a uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Pomoć u realizaciji projekta, u pripremi i opisu elemenata, pružili su Katica Barukčić, Aleksandra Pakledinac i Josip Dumendžić.

Hrvatska kulturna udruga Antun Sorgg u Vajskoj kupila je 2019. godine Šokačku kuću zahvaljujući financijskoj potpori Vukovarsko-srijemske županije i potpori Hrvatskoga nacionalnog vijeća. Služi kao prostor za djelovanje Udruge i priređivanje pojedinih kulturnih priredaba, s bogatim fundusom starih predmeta iz pokućstva, tkanina i nošnje.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima