15. Etnokamp Hrvatske čitaonice

Objavljeno: 09.09.2022. Pregleda: 42

Pet dana, 120 djece, 65 volontera i 15 puta zaredom – to je u kratkim crtama ovogodišnji Etnokamp. Svečanom priredbom, koja je održana 26. kolovoza 2022. godine u dvorištu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, djeca osnovnoškolskog uzrasta pokazala su samo mali dio onoga što su proteklih pet dana, od 22. do 26. kolovoza, radila u Etnokampu. Kao i dosadašnjih godina, kamp je organizirala Hrvatska čitaonica na čelu s predsjednicom Bernadicom Ivanković uz logističku potporu Gradske knjižnice Subotica.

Ne treba više niti govoriti kako je Etnokamp mjesto za učenje, igranje, čuvanje tradicije, jezika, kulture i običaja, a prije svega za nezaboravno druženje. Osim velikog broja djece, ove godine je bio prisutan i veliki broj volontera, njih 65 koji su se smjenjivali tijekom spomenutih pet dana. Brojna djeca i generacije učenika su stasali i odrasli uz Etnokamp, ali od svega je još zanimljiviji podatak da su mnogi od njih danas volonteri u kampu.

„Danas mladi ljudi, donedavno sudionici kampa, su naši volonteri. Divno je znati da je i njima bilo lijepo i da kad god požele mogu biti dio ove naše obitelji. Trudimo se tijekom ovih dana neke pomalo zaboravljene stvari ponovno oživjeti i približiti ih djeci, pa i odraslima. Ove godine smo sami izrađivali svetnjaču (posuda za svetu vodu) i govorili o njoj. Da smo samo to naučili, bila bih zadovoljna, ali naučili smo puno toga. Neki su se oslobodili kroz razne radionice i nastupe, igru, neki su prvi puta plesali, svirali, vodili program, glumili... Sve to je sastavni dio odrastanja koji nas čini uspješnijima. Ono što je važno i što nas raduje jest da kada privedemo kamp kraju, djeca pitaju može li trajati još malo, bar još 2-3 dana... ili može li biti dva kampa, onda se zaboravi i umor i sve drugo“, priča Bernadica.

A umora i posla oko pripreme je bilo. Zapravo cijeli Etnokamp je velika organizacija, počevši od okupljanja volontera, a potom i djece i roditelja. Pomislite samo svu djecu ispratiti, osigurati im prijevoz do Tavankuta, gdje je ove godine bio jednodnevni izlet, osigurati hranu za sve njih, užinu, vodu, pribor za rad i brojne radionice, a tek kad pomislimo na kuharsku radionicu u kojoj su se pekle palačinke, i to je trebalo osigurati na čemu i s čim će se peći... Ali, sve su uspjeli, a radost u očima djece je nemjerljiva. Ako dodamo podatak (bitan roditeljima) da su djeca tih dana bila bez mobitela i računala, na zraku – onda je to još dodatan plus.

„Pripreme za Etnokamp krenu još u svibnju i to traje, dok se sve ne pospremi, a ove godine planiramo volontere voditi na izlet u Osijek, što bi im bila mala nagrada za sve ono što rade godinama u kampu“, priča Bernadica i dodaje kako je zanimljivo gledati kako se u kampu veliki brinu za male, a mali žele biti kao veliki, te se tako skupa u mješovitim skupinama upoznaju, druže i grade nova prijateljstva.

Ovogodišnji Etnokamp pomogli su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Grad Subotica i Hrvatsko nacionalno vijeće, kao i brojni drugi sponzori i donatori. Bilo je to odlično zagrijavanje za druženje u školskim klupama, koje istina nije baš toliko interesantno, ali upravo radi toga će se i ovogodišnji Etnokamp još dugo prepričavati, možda čak do sljedećeg.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima