I. Gastrofest

Objavljeno: 02.09.2022. Pregleda: 60

Nakon uspješno realiziranog studijskog putovanja u Osijek, Udruga građana Hrvatski Majur iz Subotice organizirala je u I. Gastrofest. Gastrofest je održan na Pivčijem salašu na Bikovu, u četvrtak, 18. kolovoza 2022. godine.

Veliki odziv mladih, dobra hrana i veselo raspoloženje obilježili su ovaj dan koji je bio rezerviran za kušanje tradicionalnih jela s prostora Vojvodine. Mogla se probati tarana koju je pripremao Tomislav Šimoković iz Subotice, gulaš koji je pripremao dvojac Vladimir Vuković iz Mirgeša i Vladimir Peić Tukuljac iz Tavankuta, dok je Drago Ganić iz Sombora pripremao ribu na dva načina. Osim što su prisutni imali priliku probati ove četiri vrste jela, mogli su i pratiti način pripreme hrane, dok su kuhari nesebično dijelili savjete. Kada je sve bilo pripremljeno i skuhano, oko 60 mladih koji su bili prisutni imali su priliku sve to i probati.

Predsjednik Udruge Ninoslav Radak pozdravio je sve prisutne i izrazio zadovoljstvo što je bio veliki odziv mladih.

„Hvala svima koji su došli i pokazali svojim prisustvom da podržavaju rad naše udruge, a isto tako hvala i našim kuharima koji su se prihvatili ovog zadatka i uradili ga profesionalno. Želja nam je okupljati mlade pripadnike hrvatske zajednice i raditi programe koji su nama, mladima, zanimljivi. Ovim gastro festom pokazali smo bogatstvo naše kuhinje i raznolikost u receptima, a posebno me raduje što je za ovakve događaje velika zainteresiranost mladih, to nam je znak da trebamo raditi ovakve i slične stvari", kazao je Radak na početku Gastrofesta.

Predsjednik Mladeži DSHV-a Marin Piuković je pozdravio ovakav vid okupljanja i pozvao mlade na društveni angažman. „Drago mi je što je Udruga Hrvatski Majur opet aktivna i što radi programe usmjerene mladima. Hrvatski Majur je jedini toponim u Srbiji koji u svom nazivu ima riječ hrvatski. Iz tog razloga mi je izrazito drago što će ova udruga biti bastion koji će očuvati sjećanje na ovo mjesto koje je nekada bilo veliko i bogato salašima u kojima su živjeli naši ljudi, Hrvati. Nažalost, danas je svega par salaša ostalo, ali zahvaljujući udruzi i dalje će se među pukom govoriti o Hrvatskom Majuru te molim članove udruge da ne posustaju i da rade svim žarom, a u Mladeži DSHV-a će uvijek imati sigurnog partnera. U ovom kontekstu rekao bih da ozbiljno shvatimo i popis pučanstva koji je pred nama, ukoliko želimo i dalje biti prisutni na ovom području važno je da ZNAMO TKO SMO", zaključio je Piuković.

Gastrofestu je nazočio i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i narodni zastupnik Tomislav Žigmanov te konzul savjetnik Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Zdravko Vincelj.

Nakon zavšetka večere uslijedilo je druženje uz Tamburaški ansambl Ruže. Relizaciju ovog događaja pomogle su mnoge udruge i pojedinci, kao i institucije, a pokrovitelj je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima