Bodrog fest u Monoštoru

Objavljeno: 23.08.2024. Pregleda: 7

Od 2005. godine kada je održan prvi Bodrog fest, Festival hrane i tradicije prošlo je 20 godina. Od te prve godine zna se: drugi vikend u kolovozu rezerviran je za Bodrog fest. Iako je ideja onih koji su osmislili festival i organizirali ga nekoliko godina bila da se prikaže sve ono što jeste bogato naslijeđe Monoštora, nekoliko godina unatrag festival, koji je imao sve uvjete biti jedinstven, počeo je ličiti na većinu drugih manifestacija. No, još uvijek ima šanse zadržati svoju posebnost, a to znači uključiti što više ljudi iz sela, pokazati na zanimljiv način bogatstvo i vještine koje čuvaju. Zato je hvalevrijedno uključivanje KUD-a Hrvata Bodrog koje je za Bodrog fest otvorilo kuću monoštorske župe.
Predsjednica Bodroga Anita Đipanov Marijanović kaže da im je poticaj bio tekst u Hrvatskoj riječi o prošlogodišnjem festivalu Bodrog fest? Može to i bolje.
‚‚Šume i vode oblikovale su život Monoštoraca, što možemo vidjeti i na ovogodišnjem Bodrog festu. Isto tako navezanost na nacionalni identitet stvorila je bogato tradicijsko naslijeđe koje mi danas predstavljamo u dvorištu kuće časnih sestara, odnosno buduće Male matice. Odlučili smo se za jedinstvenu ponudu domaćih proizvoda koji smo nazvali Iz našeg kijera, kao proizvođači i promoteri naših jedinstvenih proizvoda. Kada smo razmišljali što bi to moglo biti, prva misao bila nam je voda i Dunav, tako da smo pripremili jednu košaricu sa svim sastojcima za pripremu ribljeg paprikaša, pa i sam recept na monoštorskoj ikavici. U košarici je domaće tijesto s porukom ‘jesi pristavila rizance’, monoštorska mljevena paprika i sok od paradičke", kaže Đipanov Marijanović.
Uz to, dio Bodrogove ponude bilo je vino iz monoštorskih vinograda i domaći likeri pripremljeni po receptima žena iz Monoštora.
Bodrog fest bio je prilika i za izložbu fotografija U zrcalu bećara i kraljica koje prikazuju članove Bodroga u šokačkim nošnjama.
Nezaobilazni dio monoštorske kulinarske tradicije je doboš torta. Nije izvorna monoštorska slastica, ali toliko se odomaćila u Monoštoru da se ni Bodrog fest ne može zamisliti bez doboške. Prava majstorica u tome je Ružica Marijanović koja je za ovogodišnji festival ispekla čak pet doboški, onih pravih s 12 kora i glazurom od prženog šećera.
Prvi puta na Bodrog festu sudjelovalo je KUD Zora iz Piškorevaca, a članovi ove udruge za posjetitelje festivala pripremali su taške.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Marijom Brzić i Darkom Baštovanovićem
  • Mirisi iz bakinog kuvara
  • Proslava 8. godišnjice Hrvatske čitaonice Fischer
  • Večer s geologom Ivanom Dulićem
  • Izložba fotografija o Hrvatima u Boki - Starčevo
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima