Izložba dr. Ivana Dulića u Gradskom muzeju Subotica

Objavljeno: 23.08.2024. Pregleda: 6

U Gradskom muzeju Subotica je u suradnji sa Znanstveno-tehnološkim centrom NIS-a i prirodnjačkog odsjeka muzeja 7. kolovoza 2024. godine otvorena geološka izložba Što se krije ispod ravnice?, čiji je autor dr. Ivan Dulić, geolog rodom iz Bajmaka. Nakon pozdravne riječi vršiteljice dužnosti direktora Muzeja dr. Olge Kovačev Ninkov, izložbu su otvorili direktor Znanstveno-tehnološkog centra NIS-a Leonid Stulov i profesor s Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr. Dejan Prelević. Izložba će trajati do početka studenoga uz prateće programe namijenjene svim uzrastima. Nakon ovog projekta dio eksponata koji su porijeklom iz Subotice i okoline trajno će ostati u kolekciji subotičkog muzeja.

Učiti i pokušati razumjeti svijet prirode

‚‚Dr. Ivan Dulić je rođen u Bajmaku, a djetinjstvo je proveo u Đurđinu. Studirao je u Sarajevu i Beogradu. Kao sarajevski student, planinski vodič i speleolog, boravio je na mnogim planinama i istraživao špilje od Makedonije do Slovenije. Tako je otkrio geologiju, svoju sadašnju profesiju. Kao geolog istraživao je geološke profile Alpa, Dinarida, Karpatobalkanida, tisuću bušotina iskopanih u panonskom basenu... Sudjelovao je u znanstveno-istraživačkim ekspedicijama u Sibiru gdje je boravio od 2002. do 2010. godine u više navrata. Najveći dio svog profesionalnog vremena u geologiji proveo je kao regionalni geolog u istraživanju nafte i plina u područjima panonskog basena, Balkana i Sibira. Ovo što je izloženo u Subotici je samo jedan dio njegovog životnog djela. Odlučio je izlagati u Subotici jer je rodom iz ovih krajeva, a izložba nakon Subotice ide dalje za Zrenjanin, ali moram reći kako će jedan dobar dio ovdje viđenih eksponata ostati kao dio zbirke Gradskog muzeja Subotica kao poklon dr. Ivana Dulića. Meni je jako drago što imamo priliku upoznati ovu vrstu profesije i znanosti i hvala Ivanu Duliću na tome. Nijedna izložba nije ista i nijedna do sada nije bila tako lijepa, jedinstvena i tako bogata, a to ne kažem ja – to kaže Ivan Dulić", rekla je u svojoj uvodnoj riječi v. d. ravnateljice muzeja dr. Olga Kovačev Ninkov.
Izložbu je otvorio dr. Dejan Prelević koji je pohvalio entuzijazam prisutan oko organizacije izložbe. Istakao je i kako se izložba održava u jednom trenutku koji nije najpovoljniji za ovu znanost.
‚‚Prisutni geolozi su sigurno svjesni toga, ali mi smo došli na nekakav stup srama bez ikakvog razloga. Mi smo svi svjesni koliko je važno da održivo, praktično, svi koristimo resurse i vodimo brigu o ekologiji i okolišu. Međutim, mnogo je tih ružnih etiketa koje nam se lijepe, pogotovo kada su u pitanju primijenjene geološke znanosti. Siguran sam kako i u budućnosti korištenje resursa neće prestati, a mi se moramo navići i naučiti koristiti te resurse sa što manje štete po okolinu. Ono što Ivan radi, to je ono što se radi u geološkoj, fundamentalnoj znanosti, a to je učiti i pokušati razumjeti svijet prirode oko nas. Ivan je napravio jednu vremensku kapsulu koja će vas voditi od najstarijih vremena do danas i iznimno mi je zadovoljstvo otvoriti ovu izložbu", rekao je Prelević.
Posjetiteljima se obratio i Leonid Stulov koji je skrenuo pozornost na još jedan cilj ove izložbe.
‚‚Osim izuzetne vrijednosti za sadašnje geologe koji mogu vidjeti na jednom mjestu sve što se događa s geologijom u ovoj regiji, dodao bih kako izložba ima još jednu dodatnu misiju, a to je privlačenje u struku, u naše geološko društvo mlađe generacije. Drago mi je što vidim mnogo djece, ova izložba bi trebala biti jedna motivacija mladima, da oni vide to, da se zainteresiraju i možda u budućnosti netko od njih postane dio geološke zajednice u Srbiji ili svijetu."

Izložba koja je pripremana 40 godina

Ivan Dulić za izložbu kaže kako na njenom prikupljanju radi gotovo 40 godina, ali kako je to za njega kao geologa samo trenutak.
‚‚Ja sam geolog koji se bavi milijunima godina i izložba je upravo posvećena geološkom procesu koji je zabilježen ispod panonske ravnice. Po našim podacima kojima trenutno raspolažemo imamo ostatke stare nekoliko stotina milijuna godina, imamo ostatke prastarog kopna Paleoeurope, ispratili smo kompletni razvoj Tetiskog oceana, poslije njega je nastupio period kontinentalne faze i formiranja novog kopna Europe, na njega se naslonilo Panonsko more prije nekih 16 milijuna godina koje je postojalo do prije nekih desetak milijuna godina, a naslijedili su ga jezerski, deltni, močvarni sistemi... Kasnije su došla i ledena doba koja su zabilježena na mnogim prostorima, tu je boravio i neandertalac, prvi tragovi homo sapiensa – jednostavno ovo je jedan vrlo bogat geološki historijat. Ovdje je prikazan i jedan naftni sistem koji je vezan za sjevernu Bačku. Ovdje je otkriveno nekoliko naftnih polja, izloženi su i uzorci nafte, a ono što je interesantan podatak, ako bismo samo naftom iz Velebitskog polja napunili vagon-cisterne od 60 kubika dužina tog vlaka bila bi oko 4.500 km, odnosno taj vlak bi bio dug od Subotice do Dubaija. Tolika količna nafte je izvađena samo iz polja Velebit (kod Kanjiže). To je na primjer nešto na što bi ljudi trebali obratiti pažnju kada posjete izložbu, taj naftni sistem koji je razvijen na sjeveru Bačke", istakao je Dulić.
Treba istaći kako je Gradski muzej Subotica jedini muzej koji će dobiti na poklon dio eksponata s ove izložbe. Ivan dodaje kako ga za ovaj grad vežu mnoga lijepa sjećanja.
‚‚Subotički sam srednjoškolac i ovih dana sam šetao gradom i moram reći kako je Subotica prelijep grad – tih i miran. Živim u nekim sredinama koje nisu baš takve i Subotica mi baš leži. Možda je dobro što sam otišao prije 50 godina kako bih postao geolog, ali nije isključeno da se neću vratiti u Suboticu".

Izvor: Hrvatska riječ (I. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Marijom Brzić i Darkom Baštovanovićem
  • Mirisi iz bakinog kuvara
  • Proslava 8. godišnjice Hrvatske čitaonice Fischer
  • Večer s geologom Ivanom Dulićem
  • Izložba fotografija o Hrvatima u Boki - Starčevo
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima