Bunjevačko prelo u Zagrebu

Objavljeno: 16.02.2024. Pregleda: 77

Bunjevačka prela održavaju se i u Zagrebu, još od 90-ih godina u organizaciji različitih udruga koje okupljaju bunjevačke Hrvate u Zagrebu i Hrvatskoj ili pak nekolicine entuzijasta. Ovogodišnje Bunjevačko prelo održano je u restoranu Maksimir u ambijentu starog istoimenog zagrebačkog parka. Organizaciji prela posebno su doprinijeli Ljiljana Rudić Vranić, Maja Buza Romić, Mirjana Fišić, Dinko Ivković, Tomislav Brejar, Ivo Martinović, predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, uz potporu same Zajednice i Društva vojvođanskih i podunavskih Hrvata.
Ivo Martinović je podsjetio kako ovakvi skupovi čuvaju našu tradicijsku kulturu, naš identitet i naše običaje, koje ponosno nosimo sa sobom gdje god bili. To je i most koji nas povezuje sa našem sunarodnjacima koji su ostali u našem starom zavičaju.
Predstavnica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Mirjana Vatavuk ocijenila je kako je manifestacija organizacijski podignuta na jednu višu razinu što organizatore obvezuje da slijede njen uzlazni trend.
Potpredsjednik DSHV-a Mirko Ostrogonac podsjetio kako je Prelo, ne samo u godinama narodnog preporoda bačkih Hrvata, odigralo važnu ulogu buđenja nacionalne svijesti nego i danas ima nezamjenjivu ulogu za opstojnost bačkih Hrvata.
‚‚Prelo jasno pokazuje da nismo od jučer, da raspolažemo vrijednom baštinom koja govori o visokim dosezima kulture minulih razdoblja", rekao je Ostrogonac.
Voditeljica prela bila je Maja Buza Romić, a u glazbenom dijelu sudjelovao je Ansambl Hajo iz Subotice, s gostom u nekoliko pjesama Stankom Šarićem iz Najboljih hrvatskih tamburaša te vokalnom solisticom Lucijom Buza koje je otpjevala tradicionalne preljske pjesme Kolo igra tamburica svira i Podvikuje bunjevačka vila. Djevojke iz FA Zagreb - Markovac ponosno su nosile bunjevački šling i lionsku svilu te tako još uljepšale i upotpunile cjelokupni dojam ovogodišnjega prela.
I ove godine na početku prela u Zagrebu pročitana je najbolja preljska pjesma sa subotičkog Velikog prela – Zagrljaj daljine autorice Željke Zelić Nedeljković.
Prelo je razveselilo sve sudionike i bogatim i brojnim tombolama, uz glavnu nagradu – dva noćenja za dvije osobe na Hvaru. Među ostalim, dio nagrada činila su djela bunjevačkih Hrvata nastala tijekom njihova života i rada u Zagrebu i Hrvatskoj, koji su darovali sami autori ili njihove obitelji.
Organizatori su najavili organizaciju i prela 2025. kojim će nastojati obilježiti sjećanje na Prelo održano 1995. godine u organizaciji Zavičajnog kluba studenata bačkih Hrvata Kolo mladeži.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Foto: Dario Hacek

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima