Dan škole u Tavankutu

Objavljeno: 23.02.2024. Pregleda: 25

Osnovna škola Matija Gubec iz Tavankuta obilježila je u petak, 9. veljače 2024. godine, dan škole. Nakon polaganja vijenca na spomenik vođi Seljačke bune po kojem škola nosi ime, učenici su zajedno s gostima iz Gornje Stubice imali priliku u kvizu odmjeriti svoje znanje o Matiji Gupcu.
Ravnateljica škole Stanislava Stantić Prćić kaže kako joj je jako važno da svi učenici, pa i zaposleni u školi znaju tko je bio Gubec i zašto baš po njemu škola nosi ime. Upravo zbog toga je i odlučeno da ove godine dan škole bude malo drugačije obilježen:
‚‚Priredbe s recitacijama, predstavom i plesom, već smo vidjeli, ovo je nešto drukčije i uvijek bolje primljeno i kod djece i kod odraslih. Ove je godine dan škole obilježen kroz kviz, gdje su se svi učenici imali priliku natjecati i pokazati znanje o Gupcu, jer često kako se ne pojavljuje u nastavnom planu, ne znaju zašto škola nosi ime koje nosi. Ne samo učenici naše škole nego općenito. Smatram da će kroz ovaj jedan lagani, neobavezan način učenici jako dobro zapamtiti zašto baš Matija Gubec i koja je njegova simbolika. Nije slučajno što se ova škola zove Matija Gubec, jer je ovo Tavankut i jer su tu seljaci i, kako kažu Gupčevi puntari – buna traje. Dakle, to je nešto što nije završeno prije 451 godinu nego je to nešto što traje do dana današnjeg. Jednostavno, nakon gledanja filma o Gupcu, mislim da su naši učenici pokazali jedno sasvim respektabilno znanje".
Tavankutska škola je prije nekoliko godina započela i literarno-likovni natječaj inspiriran likom i djelom Matije Gupca, na koji polako pristižu radovi i iz drugih škola. Cilj ovog natječaja je predstavljanje same škole, ali i bolje upoznavanje s drugima. Na proslavi dana škole uručene su nagrade za najuspjelije radove.
‚‚Smatram da bismo mogli poštovati jedni druge moramo se i poznavati i na taj način ćemo se moći i uvažavati. Ne samo ove godine, počeli smo već ranijih godina raspisivati likovno-literarni natječaj gdje zovemo sve škole iz Subotice i okruženja, iz ove države i drugih država koje su nam u okruženju da se uključe. Svima uz poziv za natječaj šaljemo i malu prezentaciju u kojoj se može vidjeti tko je bio Matija Gubec i na taj način olakšavamo sudjelovanje djeci na ovim natječajima. Za sada je to skromno i bojažljivo, ali i likovno-literarni natječaj Bogatstvo različitosti koji je ove godine 12. put, je isto tako počeo bojažljivo i skromno pa je stigao do nekih 300-400 radova iz desetak zemalja. Vjerujemo kako će ovaj Gubec krenuti istim stopama, jer bogatstvo različitosti je uvažavanje različitih, a Gubec je nešto što je naše, posebno, a opet uvažavanje".

Izvor: Hrvatska riječ (I. B.)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima