Čikerijada 2024.

Objavljeno: 30.08.2024. Pregleda: 13

Treća po redu (obnovljena) Čikerijada održana je u subotu, 17. kolovoza 2024. godine u selu Čikerija uz samu granicu s Mađarskom. Ovaj kršćanski susret za djecu i mlade, na koji većina njih ide biciklima, okupio je ovoga puta njih stotinjak iz Subotice, Tavankuta, Male Bosne i ostalih okolnih naselja na druženje uz raznovrstan program.

Cjelodnevni izazov

Kao i prijašnjih godina, skupina djece i mladih krenula je ujutro biciklima, uz odgovarajuću pratnju, od župe Uskrsnuće Isusovo u Subotici, put Čikerije, a sitna kiša koja je padala u vrijeme polaska nije ih omela u želji za cjelodnevnom avanturom. Njih je na dvokotaču predvodio župnik župe Uskrsnuće Isusovo vlč. Vinko Cvijin.
‚‚Odlazak u prirodu nosi sa sobom određenu neizvjesnost što se tiče vremenskih prilika, ali to je dobro jer nas i to suočava sa životnim izazovima, uči nas prilagoditi se ali i biti ustrajan u nečemu. Svakako je lijep odaziv, ima dosta mladih, za razliku od prošle godine kada je bilo više djece. Zahvalni smo Središnjem državnom uredu što nam pomaže, svim roditeljima na podršci i povjerenju, policiji koja je ove godine tu s dvije patrole i koja nas je pratila, potom Venera bikeu koja je poslala svoje vozilo s rezervnim biciklima i tehničara, tako da smo opremljeni i pokriveni sa svime. Kreće se biciklima od župe Uskrsnuće Isusovo, ide se Gajevom ulicom do Bajskog puta i preko Mirgeša stiže u Čikeriju, uz pet minuta pauze za osvježenje na tzv. Rauševom salašu. Vožnja traje oko sat i 15 minuta. Sve se završava oko 15-16 sati i onda se vraćamo ponovno biciklima, što znači da izazov traje cijeli dan. Imaš jedan ispunjen dan iza sebe i onda trebaš uključiti volju, izdržljivost, odnosno smoći snage vratiti se nazad i opet nagodinu doći. Zapravo, to je uspjeh u svemu ovome«, ističe vlč. Cvijin.
Uz njega, u organizaciju obnovljene Čikerijade uključen je župnik subotičke župe sv. Jurja vlč. Tomislav Vojnić Mijatov.
‚‚Evo razvedrava se i vjerujem da ćemo realizirati sve aktivnosti koje smo zamislili. Ima ih dosta, ali ono što je najvažnije svakako je sv. misa, odnosno okupljanje i zajedničko slavljenje Boga. Nakon toga tu je vožnja špediterom te brojne sportske, vodene, društvene igre, ručak pa tzv. igre bez granica", navodi vlč. Vojnić Mijatov, koji je, podsjetimo, jedan od inicijatora obnavljanja čikerijanskog zvona a u planu je i postavljanje nadstrešnice iza njega za razna okupljanja i druženja.

Važnost okupljanja kroz vjeru

Za sudionike ovog susreta na početku je služena sv. misa koju je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana pater Ivan Miklenić uz koncelebraciju župnika subotičke župe Uskrsnuće Isusovo vlč. Vinka Cvijina, a ispovijedao je vlč. Dušan Balažević, povjerenik za mlade Subotičke biskupije na hrvatskom govornom području.
Pater Miklenić je u svojoj propovijedi, osvrćući se na izreku u Starom zavjetu očevi su jeli kiselo grožđe, a sinovima trnu zubi, istaknuo kako prorok Ezekija tumači da je svatko odgovoran za svoje pogreške.
‚‚Odgovornost uvijek nekako hoćemo prebaciti na nekoga drugoga, a prorok govori da svatko odgovora za svoje postupke ili za svoje grijehe, a budući da su tu djeca, povezao sam to s njima. Uvijek pitamo tko je kriv. Ne mogu okriviti ni tatu, ni mamu, ni djeda, ni baku, već gledati ako sam ja kriv, da to priznam. Trebamo znati imati taj osjećaj odgovornosti, krivnje i, na koncu, istine. U evanđelju je bio događaj gdje Isus blagoslivlja djecu, učenici im brane, a Isus govori: ‘pustite dječicu neka dolaze k meni; ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje’. Dijete je u ono doba bilo veliki Božji blagoslov, ali nije imalo nekakva prava, za razliku od danas kada često djeca vode glavnu riječ. Isus želi da budemo svjesni odgovornosti, da dopustimo Bogu da se brine za nas i da budemo njegovi suradnici, da budemo kao prava djeca koja čuju Božju riječ i žive po njoj", naveo je pater Miklenić.
Sudionike susreta posjetio je i dao im podršku biskup Subotičke biskupije Franjo Fazekas koji je ovim povodom za naš tjednik istaknuo kako je svako okupljanje, pogotovo vjersko, dobro za djecu i mlade jer se kroz druženje učvršćuju u svojoj vjeri i ponijet će lijepe uspomene s ovog susreta.

Put do Čikerije najinteresantniji

Jasmina Vukov iz Subotice: ‚‚Treći put sam na Čikerijadi i ovdje sam kao pomoćni animator velečasnima Cvijinu i Vojniću Mijatovu. Imat ćemo razne vodene igre, potom odbojku, nogomet, badminton, tu su i vatrogasci koji će nas naučiti nekim osnovama gašenja požara i upoznati nas s njihovim poslom. Tu smo najviše da se družimo i da se provozamo biciklima".
Luka Ivković iz Male Bosne: ‚‚Drugi put sam tu, došao sam biciklom ali nisam krenuo od župe nego sam im se pridružio usput. Najviše mi se sviđa što se družimo, a posebno mi je zanimljivo što dolazimo biciklima. Jako mi je interesantno to s vatrogascima i neke društvene igre".
Daria Merković iz Tavankuta: ‚‚Sad ću u četvrti razred, a tu sam treći put. Najviše mi se sviđa što uvijek dolazimo ili špediterom ili traktorom, i uvijek je lijepo, jedino je bilo malo nezgodno kad je prošle godine padao led. Volim igrati s drugarima kartašku igru uno, vrtjeti obruč, preskakati vijaču, piti sokove«.
David Tikvicki iz Subotice: ‚‚Drugi put sam na Čikerijadi, volim voziti bicikl a obično me ne puštaju sam da vozim pa je ovo prilika da se dobro izbiciglujem uz društvo i pratnju. Planiram sudjelovati u svim igrama".
Podsjetimo, prva Čikerijada održana je 1993. godine na inicijativu vlč. Marinka Stantića, trajala je u kontinuitetu do 2012. da bi je nakon deset godina stanke, 2022. godine obnovili vlč. Tomislav Vojnić Mijatov, rodom iz Tavankuta, i vlč. Vinko Cvijin.
Čikerijada je održana pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te firmi i pojedinaca.

Izvor: Hrvatska riječ (I. Petrekanić Sič)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Proslava 8. godišnjice Hrvatske čitaonice Fischer
  • Večer s geologom Ivanom Dulićem
  • Izložba fotografija o Hrvatima u Boki - Starčevo
  • Sastali se alasi i bećari
  • 3. Gastrofest u organizaciji Hrvatskog Majura
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima