Dužijanca malenih 2022.

Objavljeno: 07.07.2022. Pregleda: 74

Mali bandaš Andrija Kujundžić i mala bandašica Ema Ivković prvi puta predstavljeni su na svetkovinu Tijelova, a sada su bili nositelji žetvenih svečanosti za djecu.
U svečanoj procesiji Andrija i Ema prinijeli su kruh na oltar, a uz njih su bili i mali bandaši i bandašice okolnih mjesta u kojime će se narednih nedjelja održavati takozvane seoske dužijance.
Svi mali risari i risaruše aktivno su sudjelovali na svetoj misi koja je slavljena u katedrali sv. Terezije Avilske 26. lipnja, a koju je predvodio katedralni župnik mons. Stjepan Beretić.
U prigodnoj i prije svega djeci namijenjenoj homiliji mons. Beretić je među ostalim podsjetio da je žetva u tijeku, da su strojevi u njivama i da se osjeti miris mlade pšenice, kojom je okićena i subotička katedrala. No, kako je rekao katedrala je ukrašena i lijepim narodnim nošnjama, koju nose „najbolja i najljepša djeca".

Nakon svete mise djeca su okupljena na platou ispred katedrale zaigrala Bunjevačko kolo, a potom se uputila na zajednički ručak u HKC Bunjevačko kolo.Dan prije, bez obzira na loše vrijeme, koje ih nije omelo, djeca su imala organizirane zabavno-edukativne Risarske igre bez granica, te su se kroz igru i zabavu natjecali u znanju i vještinama.Bilo je potrebno točno odgovoriti na postavljena pitanja u svezi risa, te obući risara i risarušu, složiti slagalicu na kojoj su alatke za ručni ris, pripraviti risarski ručak, napojiti risare i risaruše, napraviti lakumiće (od tijesta) i gađati iz velike praćke krpenjačama (lopta od platnenog materijala) u košarove (pletene korpe). Iako su igre bile natjecateljskog karaktera i netko je morao biti pobjednik, svi su se odlično zabavili i ponešto naučili o Dužijancu i risu.  

U igrama su sudjelovala djeca iz HKC-a Bunjevačko kolo i gosti iz HKU-a Antun Sorgg iz Vajske, te su se razdijeljeni u tri skupine borili za pobjedu. Uz spomenute igre djeca su imala organizirane i kreativnu i slamarsku radionicu.
Nakon proglašenja pobjednika i podjele darova, koje su svi dobili, uslijedio je kulturni program, na kom su predstavljeni bandaš i bandašica, te su se djeca predstavila i kao mali čuvari tradicije. Spomenutim društvima pridružili su se i mališani HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta, te su se tako u folklornom dijelu programa našle bunjevačke igre, plesovi Međimurja, te šokačke pjesme i igre. 

Organizator Dužijance malenih je HKC Bunjevačko kolo, na čelu s predsjednikom OO Dužijance malenih Denisom Lipozenčićem, a po njegovim riječima tijekom ova dva dana sudjelovalo je oko stotinu djece, koja uče svoju tradiciju od malih nogu. Održavanje Dužijance malenih pomogli su Grad Subotica, Hrvatsko nacionalno vijeće i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao i Venera Bike koji su darovali rolere za malog bandaša i bandašicu.


Izvor: Hrvatska riječ Ž. V.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima