Predstavljena monografija HLU-a Croart

Objavljeno: 07.07.2022. Pregleda: 49

Hrvatska likovna udruga Croart iz Subotice predstavila je u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici 23. lipnja 2022. godine, monografiju Naših prvih deset godina stvaranja lijepoga. O knjizi su govorili urednik monografije Dražen Prćić, povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović i novinar tjednika Hrvatska riječ Davor Bašić Palković. Nakladnik ove monografije je HLU Croart. Glazbenim numerama program predstavljanja je uljepšao komorni sastav HGU Festival bunjevački pisama, a za poticaje radu ove udruge zahvalio se predsjednik HLU-a Croart Josip Horvat.

Memorijska bilješka

„Početna ideja realizacije ove monografije je potekla od predsjednika Croarta Josipa Horvata, zahvaljujući njegovoj kreativnoj i pokretačkoj energiji. U razgovoru smo se složili kako bi se trebala tiskati monografija o radu udruge i nakon tog razgovora od prije dvije godine uokvireno je sada 320 stranica u monografiji. Svojim osnivanjem 25. siječnja 2011. godine Hrvatska likovna udruga Croart hrabro je zakoračila u svijet umjetnosti i prepoznala likovno stvaralaštvo kao prostor univerzalnih vrijednosti. Okupljanjem poslenika likovne umjetnosti oko zajedničke ideje njen osnivač i predsjednik Josip Horvat neumorno se posvetio organizaciji brojnih tematskih kolonija i prigodnih izložbi nastalih djela, ali i drugim kreativnim oblicima socijalnog povezivanja umjetnika iz nekoliko susjednih zemalja. Plemenita ideja širenja dobrih likovnih vibracija vremenom je zaživjela na teritoriju Hrvatske, Mađarske i domicilne Srbije. Pored slika koje se broje u tisućama, za ovih deset godina stvorena su mnogobrojna prijateljstva i relacije među ljudima. Ova monografija predstavlja sumiranje protekloga rada i prikaz ostvarenih rezultata, ali i svojevrsnu memorijsku bilješku za buduća pokolenja", rekao je Dražen Prćić i naglasio da u budućnosti oni koji budu istraživali povijest Hrvata na ovim prostorima, sigurno neće zaobići ni ovu monografiju.

Zasebne slikarske poetike

Branimir Kopilović je istaknuo kako je monografija dobro strukturirana, dizajnerski jednostavna i pregledna uz obilje podataka o djelovanju udruge i njenih članova i članica, a da je pozamašan segment posvećen dvama najznačajnijim likovnim manifestacijama udruge. Riječ je o međunarodnim umjetničkim kolonijama Panon i Stipan Šabić

„Možemo uočiti da je na platnima koja su nastajala na ovim kolonijama prisutno obilje likovnih dojmova i shodno tome zasebnih slikarskih poetika: prisutna je šarolikost i veliki raspon po pitanju likovnih motiva – lokalni motivi, portreti, autoportreti, slobodne apstraktne kompozicije, potom tehnika – ulja i akrili na platnu, akvareli, tuš, linorezi, kao i stilskih nastojanja pojedinaca – klasično figuralno slikarstvo, geometrijska i lirska apstrakcija. Šarolikost slikarskih opredjeljenja zasigurno je jedan od tipičnih osobina kolektivnih izložbi članova i članica udruge, te gostujućih slikara na navedenim kolonijama koje tako povezuju umjetnike od Beča do Skoplja, od Rumunjske do Slovenije. Raznolikost stilova, tehnika i likovnih postupaka kao prepoznatljiva karakteristika ove udruge ujedno su i pokazatelj njene otvorenosti ka novome, ka spajanju onoga tradicionalnoga s inovativnim, te spretnom balansiranju izvan etnocentričnih krugova." 

Branimir Kopilović je naveo kako su gotovo sve izložbe Croarta popraćene katalozima, što je vrlo značajno, te je ova monografija na jednom mjestu skupila sve te likovne dokumente te bogatom foto-dokumentacijom doprinosi kvaliteti ovoga izdanja koje će tako biti od koristi nekim budućim istraživačima likovne baštine, a posebno likovnih kolonija u Subotici i Vojvodini u periodu drugog desetljeća 21. stoljeća.
„Fotomonografija predstavlja jedan kvalitetan uvid za sve zainteresirane koji žele doznati više o radu Hrvatske likovne udruge Croart te jedan dokument istrajnosti njenih članova/ica koji neumorno stvaraju od samih početaka 2011. godine."

Dokument za sva vremena 

Kako je pred nama monografija desetogodišnjeg rada Hrvatsle likovne udruge Croart, Davor Bašić Palković je istaknuo kako je njegov prvi dojam kada je monografiju uzeo u ruke bio veliki broj aktivnosti za jednu amatersku udrugu građana koja se projektno financira, nasuprot nekoj profesionalnoj likovnoj organizaciji ili nekoj muzejsko-galerijskoj ustanovi, što je pokazatelj da je u pitanju predan i menadžerski i stvaralački, likovni rad.
„Drugi dojam je inženjerska pedantnost prije svega predsjednika udruge Josipa Horvata i njegovih najbližih suradnika koji su sačuvali i grupirali sve ove silne podatke i fotografije, te ih na koncu posložili u knjigu. Treba im zahvaliti na tome. Svojim radom, ali i s ovom monografijom, Croart, koja nosi i hrvatski predznak, ostaje upamćena kao bitna udruga u kulturi vojvođanskih Hrvata. Udruga koja kroz međunarodnu umjetničku koloniju njeguje sjećanje na likovnog pedagoga i slikara Stipana Šabića, članica udruge bila je veteranka Ruža Tumbas, koja je preminula 2017., kojoj je udruga organizirala izložbu u povodu 60 godina stvaralaštva, ponosni su što je njihova članica velikanka naive Cilika Dulić-Kasiba, koja je također imala svoju samostalnu izložbu u povodu 60 obljetnice stvaranja u organizaciji ove udruge. Udruga je organizirala i manju izložbu u čast subotičkom slikaru, scenografu i dizajneru Gustavu Matkoviću. Naravno, i nikako manje važno, udruga okuplja i umjetnike iz hrvatske zajednice, kako amaterske tako i profesionalne, oni sudjeluju na njezinim kolonijama i izložbama. Također, udruga svojim radom oplemenjuje likovnu scenu našeg multikulturalnog grada, otvarajući prostor za rad ovdašnjim umjetnicima, ali i dovodeći umjetnike iz drugih gradova Srbije te inozemstva te tako stvarajući mogućnost za vrlo važan aspekt – a to je razmjena iskustava, stilova, poetika", rekao je Davor Bašić Palković i naglasio kako je posebnost kod ovakvih aktivnosti i da umjetnici sa strane, inozemestva, slikajući lokalne motive, daju novi pogled na nama poznate pejzaže, građevine i ljude.

„Monografija je dokument koji ostaje za sva vremena, no po meni najvažnije je da slikari stvaraju, da su okrenuti stvaralačkom činu nasuprot svim nemilim izazovima i krizama današnjice, te da se okupljaju u zajedništvu likovnih susretanja, jer, na koncu, što je čovjek bez drugog čovjeka? Bio on likovni stvaralac ili ne. Croart je svojevrsna artistička obitelj, zajednica u kojoj jedni drugima možemo i trebamo biti inspiracija i potpora. Iako je monografija tiskana povodom desete obljetnice, otići ću malo unaprijed do sadašnjeg trenutka i kazati sljedeće: želim vam sretnih 11 i pol godina rada, te još puno aktivnosti – od jednodnevnih okupljanja s četkicom i bojama u ruci do onih višednevnih kolonija koje su sada već zaštitni znak udruge. Živili!". 

Na koncu predstavljanja monografije, predsjednik HLU Croart Josip Horvat se zahvalio osnivačima udruge, slikarima i svima koji su pomagali rad udruge, kao i timu koji je surađivao prilikom izrade monografije.
„Osnivači HLU Croart su 25. siječnja 2011. godine utemeljili društvo koje će kroz likovno stvaralaštvo čuvati, njegovati i poticati kulturnu baštinu Hrvata u Srbiji. Tim činom su započeli rad na stvaranju ‘svoga jedinstvenog ključa’ koji otvara vrata kulture i tradicije jednog naroda. Ovom monografijom, svojevrsnom škrinjom kulture i baštine, nastoji se za buduća vremena sačuvati desetljeće rada naše udruge. Na svojim brojnim stranicama monografija ponosito prkosi zaboravu, a svojom bogatom sadržinom ostavlja vječni trag u kulturnoj povijesti Hrvata sa sjevera Bačke. Jedan epoha stvaranja lijepoga je završena. Deset godina rada i stvaranja, druženja i učenja je iza nas, a novo vrijeme je pred nama", rekao je Josip Horvat.


Izvor: Hrvatska riječ Zvonko Sarić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima