Proslavljen praznik zajednice – Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića

Objavljeno: 07.07.2022. Pregleda: 43

U povodu jednog od četiri praznika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji – Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića – Hrvatsko nacionalno vijeće priredilo je u petak, 24. lipnja 2022. godine, u velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici svečanu akademiju na kojoj su uručena priznanja i nagrade najboljim učenicima i prosvjetnim djelatnicima. Obrazovanje na hrvatskom jeziku počelo je prije 20 godina. Tada je 52 prvašića krenulo u cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku u 4 osnovne škole u Subotici, Tavankutu, Maloj Bosni i Đurđinu. Od tada pa do danas više od 3.000 učenika prošlo je kroz sustav školovanja na hrvatskom jeziku. Cjelovita nastava na hrvatskom je u Subotici i Monoštoru, a izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture pohađaju i učenici u Sonti, Beregu, Bezdanu, Srijemskoj Mitrovici, Somboru, Žedniku, Petrovaradinu, Sotu, Vajskoj i Plavnoj.

Kravata, mašna i penkala

Dobitnica crvene kravate, koja predstavlja priznanje za postignute uspjehe, je Lea Vojnić. Lea je đak generacije u subotičkoj OŠ Matko Vuković. Tijekom obrazovanja osvajala je priznanja na općinskim, okružnim, školskim i međunarodnim natjecanjima. Kako je navedeno u obrazloženju, Lea je u sedmom razredu osvojila drugo mjesto, a u osmom razredu treće mjesto na republičkom natjecanju iz hrvatskog jezika, u osmom razredu osvojila je treće mjesto na okružnom natjecanju iz matematike i biologije. Lei Vojnić crvenu kravatu uručio je ministar znanosti i obrazovanja Hrvatske Radovan Fuchs. U najužem izboru bile su i Petra Vojnić Tunić i Lea Vojnić Purčar, obje učenice OŠ Matko Vuković

Nagrada crvena mašna je ove godine prvi puta dodijeljena kao priznanje učeniku srednjoškolskog uzrasta za zapažene rezultate i uspjehe postignute u nastavi i natjecanjima, a ovoga puta to priznanje predsjednica HNV-a Jasna Vojnić uručila je Leoni Matković, učenici subotičke Gimnazije Svetozar Marković. Među ostalim, Leona je u četvrtom razredu osvojila treće mjesto na okružnom natjecanju iz biologije, a sve četiri godine ostvarila je skroz odličan uspjeh. U konkurenciji za crvenu mašnu bila je Lucija Ivković Ivandekić, također učenica Gimnazije, dobitnica Vukove diplome. 

HNV svake godine nagrađuje najbolje među učiteljima, nastavnicima i ravnateljima, a ove godine prvi put je dodijelilo nagradu crvena penkala, koju je dobila učiteljica Ana Čavrgov, koja u nastavi na hrvatskom jeziku predaje 20 godina, dakle od samog početka postojanja. Zvanje diplomirane katehistice stekla je 2002. godine od kada predaje i katolički vjeronauk u nižim razredima OŠ Matko Vuković. Njezine generacije učenika poznate su po uključenosti u tamburaške orkestre, a sati glazbene kulture bili su ispunjeni zvukom tambure. Jedna je od osnivačica Udruge Naša djeca iz Subotice, osnovane 2006. godine s ciljem promoviranja obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji

Ovom su prigodom, kao i prethodnih godina, nagrađeni i učenici za postignute rezultate u izvannastavnim aktivnostima u kojima su osvojili jedno od prva tri mjesta u ekipnim ili pojedinačnim natjecanjima, potom učenici koji su postigli skroz odličan uspjeh, oni koji su na školskim, općinskim, okružnim, odnosno republičkim natjecanjima iz različitih predmeta osvojili jedno od prva tri mjesta, učenici srednjoškolskog uzrasta koji su se istaknuli u izvannastavnim aktivnostima, učenici Politehničke srednje škole koji su na republičkim natjecanjima postigli zapažene rezultate, srednjoškolci koji su postigli skroz odličan uspjeh, te srednjoškolci koji su ostvarili zapažene rezultate na različitim natjecanjima i osvojili jedno od prva tri mjesta. Ukupno je nagrađeno više od 200 učenika.

Kvalitetno obrazovanje na hrvatskom jeziku

Nazočnima se na akademiji obratila se predsjednica HNV-a Jasna Vojnić podsjećajući, među ostalim, kako su u 20 godina obrazovanja razriješili veliku većinu preduvjeta za kvalitetno i izvrsno obrazovanje na hrvatskom jeziku.

„Oko 300 udžbenika je izrađeno i odobreno, a trenutno je 108 udžbenika u upotrebi za osnovnu i 46 za srednju školu i HNV svake godine osigura značajna sredstva za kupovinu oko 2.000 udžbenika za naše učenike. Svake godine donatori uz posredovanje HNV-a osiguraju sredstva za organiziranje četiri autobusne linije za prijevoz učenika od kuće do škole. Ove je godine četvrta generacija stručnog kadra stasala na lektoratu. Svake godine oko 750 djece ide na 15-ak studijskih putovanja, izleta i drugih izvannastavnih aktivnosti i naši učenici svake godine imaju prigodu ići na more. Svake godine organizira se 15-ak stručnih usavršavanja za kadrove u nastavi na hrvatskom jeziku", istaknula je ona. 

Ministar znanosti i obrazovanja Hrvatske Radovan Fuchs je, među ostalim, rekao kako primjećuje veliki napredak u obrazovanju u odnosu na prije 12 godina kada je bio u službenom posjetu Somboru. Svakako da njegova kvaliteta može biti daleko bolja i uspješnija, za što je neophodna suradnja svih razina vlasti. Također je istaknuo kako je obrazovanje segment u koji bilo kakvo ulaganje ne može biti uzaludna investicija. 

Svečanoj akademiji nazočili su i generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, državna tajnica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Olena Papuga, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić, dekan Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru Željko Sudarić, dužnosnici Pokrajine, Sombora i Subotice, ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov, predsjednik KD-a Ivan Antunović Josip Štefković i drugi gosti.

Izvor: Hrvatska riječ

Obaveštenje o kolačićima