Godišnji koncert i obljetnica HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina

Objavljeno: 08.12.2023. Pregleda: 48

Dva desetljeća postojanja i rada Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Jelačić iz Petrovaradina svečano su obilježeni godišnjim koncertom Društva 25. studenoga 2023. godine u punom amfiteatru novosadskog Spensa gdje su, osim domaćina, nastupili i gosti – KUD Čiče iz mjesta Novo Čiče u okolici Zagreba. Prije početka programa minutom šutnje odana je počast preminulim članovima koji su ostavili neizbrisiv trag u Jelačiću, posebno se prisjećajući dugogodišnjeg predsjednika Petra Pifata (1982. – 2022.).
Program koncerta imao je za cilj prikazati široku lepezu aktivnosti i sekcija Društva te su gosti uživali u nastupu reosnovanog tamburaškog sastava Jelačić pod vodstvom prof. Branislava Tubića, zatim u pjesmama mješovitog pjevačkog zbora pod ravnanjem dirigentice Vesne Kesić Krsmanović, koja vodi zbor od 2005. godine, kao i klape Jelačić koja je program uljepšala poznatim pjesmama poput Evo mene moji judi, Ne diraj moju jubav i Ružo crvena.

Baština petrovaradinskih Hrvata

Na početku svečanosti goste je pozdravio predsjednik Društva Mirko Turšić, nakon čega je voditeljica programa Lara Grginčević podsjetila prisutne na priču o osnivanju udruge. Osnivačka skupština HKPD-a održana je na blagdan Sv. Katarine, 25. studenoga 2003. u Isusovačkom samostanu svetog Jurja, u rezidenciji tada pomoćnog biskupa đakovačko-srijemskog Đure Gašparovića. Od početka djelovanja pred Društvom su bili brojni izazovi, ponajviše oko prostora. Danas se probe mješovitog pjevačkog zbora i klape održavaju u prostorijama Srpskog narodnog pozorišta ili u prostorijama Mjesne zajednice u Petrovaradinu.
Povodom 20. obljetnice Mirko Turšić je istakao kako je Društvo osnovano s ciljem njegovanja kulture, povijesti i običaja petrovaradinskih Hrvata.
‚‚Upravo tim povodom osnovano je društvo Jelačić, kako bi održavalo tradiciju i, evo, došli smo do 20 godina neprekidnog rada uz niz sekcija. Najstarija sekcija je muzička, odnosno zbor koji je nastao kao nastavak rada zbora Neven. Iz zbora je nastala i klapa, kao i tamburaški sastav. Imamo i povijesno-istraživačku sekciju i dvije izdane knjige i još mnogo toga", kazao je Turšić.

Suradnja s KUD-om Čiče

Petrovaradinci koji žive u Zagrebu inicirali su uspostavu suradnje s gostujućim KUD-om Čiče iz Hrvatske. Društvo je osnovano 2005. i broji 130 članova podijeljenih u četiri plesačke, dvije tamburaške, pjevačku sekciju osoba starije životne dobi i gajdašku sekciju. KUD Čiče čuvar je bogate tradicije Turopolja, a na održanoj manifestaciji predstavila se folklorno plesačka sekcija uz pratnju članova tamburaške sekcije. Predsjednik KUD-a Stipe Duvnjak izrazio je veliku sreću zbog posjeta Novom Sadu.
‚‚Mi smo prvi puta u Petrovaradinu i u Novom Sadu. Do sada smo, što se tiče Vojvodine, imali prilike plesati u Subotici, Somboru i Mokrinu. S udrugom Jelačić već smo radili neke projekte, jer u našem kraju ima dosta ljudi koji su iz Petrovaradina. Nama je čast svaki put kad nas pozovu udruge iz Vojvodine da ih potaknemo da opstanu u čuvanju tradicije koju su naslijedili", kazao je Duvnjak.

Zbor izuzetno napredovao

Najstariji član Društva, vokalni solist Miroslav Klašnja je od samog osnutka Jelačića u zboru. On je istakao kako je zbor od početaka izuzetno napredovao.
‚‚Počeli smo od minimuma, ali je zbor toliko napredovao da je došao na nivo da se izvode vrlo složene kompozicije. To su vrhunske muzičke vrijednosti koje je ovaj zbor postigao svojim radom i zahvaljujući dirigentici Vesni Kesić Krsmanović koja nas je uspjela osposobiti za to", naglasio je Klašnja koji je program dodatno uljepšao solističkim izvedbama.

Zahvalnica za doprinos

Na kraju koncerta čuli smo članicu Društva Klaudiju Klanac Pušković koja je otpjevala nekoliko pjesama Doris Dragović i Jelene Rozga. Svim zaslužnim pojedincima i predstavnicima institucija koje su pružale podršku Jelačiću proteklih godina uručeni su prigodni darovi, dok je predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata Ivo Martinović Društvu dodijelio Zahvalnicu za izniman doprinos očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta Hrvata u Republici Srbiji.
Uz veliki broj posjetitelja, svečanosti su nazočili i generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, tajnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Josip Bako, rukovoditelj za istraživanje i razvoj gospodarstva u hrvatskoj zajednici pri Hrvatskom nacionalnom vijeću Lazar Cvijin, predstavnik Zavičajnog kluba Petrovaradinaca koji djeluje u okviru Zajednice protjeranih Jakov Ivančić, predsjednica i tajnica Zavičajne udruge Kukujevci iz Osijeka Tatjana Rigo i Jelena Dodig, predsjednik Asocijacije hrvatskih udruga Gornje Austrije Mata Šimunović i predsjednica Hrvatskog kulturnog centra Novi Sad Jasna M. Čordaš.

Izvor: Hrvatska riječ (Kristina Ivković Ivandekić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima