Godišnji koncert HGU-a Festival bunjevački pisama

Objavljeno: 08.12.2023. Pregleda: 46

Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama priredila je godišnji koncert, završnu manifestaciju svojih aktivnosti tijekom godine, u utorak, 28. studenoga 2023. godine, u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Na koncertu su se, tradicionalno, predstavili Veliki festivalski te Dječji tamburaški orkestar, kao i solisti s posljednjeg istoimenog festivala, a prvi put i novoosnovani dječji zbor Raspjevane zvjezdice.

Program koncerta

U okviru programa godišnjeg koncerta, među ostalim, spomenuti su orkestri izveli klasične skladbe u obradi za tamburaški orkestar, instrumentalnu tamburašku muziku, a mogle su se čuti i kompozicije iz arhiva Radio Beograda te aranžmani iz prošlih vremena. U svom radu Udruga često njeguje i suradnju s mladim solistima, pa je tako spoj tambure i flaute dočaran nastupom maturantice srednje Muzičke škole Lucije Vukov.
Projekt koji je nastao zahvaljujući prošlogodišnjoj suradnji, ove godine je iznjedrio novu kompoziciju Tamburom kroz Vojvodinu, koja predstavlja spoj pet naroda koji žive u Vojvodini, za koju je aranžman napisao prof. Vojislav Temunović i koja je također izvedena. Naime, Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama je prošle godine sudjelovala u projektu Cvijet raznolikosti koji su organizirali zavodi za kulturu Mađara, Slovaka, Rusina, Rumunja i Hrvata. Tako su u ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Novom Sadu – Europskoj prijestolnici kulture nastupili tamburaši ove udruge.
Festival bunjevački pisama i ove godine je donio nove pjesme namjenski pisane za ovaj festival te se na koncertu podsjetilo na neke od njih u izvedbi vokalnih solistica.
U okviru udruge ove je jeseni osnovan dječji zbor Raspjevane zvjezdice, kojeg vodi odgojiteljica i dugogodišnja suradnica udruge Marina Piuković, koji se ovom prigodom prvi put predstavio publici.
Orkestre je za godišnji koncert pripremila te njima dirigirala prof. Mira Temunović za koju je ovom prigodom objavljeno da je dobitnica prestižne nagrade Utjecajne hrvatske žene za 2023. godinu koju dodjeljuje Croatian Women’s Network /Mreža Hrvatskih Žena i koju će primiti na Međunarodni dan žena, 8. ožujka 2024. godine u Zagrebu.
Nazočne je na koncu pozdravio, zahvalio se svim sudionicima koncerta te poželio sretne predstojeće blagdane predsjednik HGU-a Festival bunjevački pisama prim. dr. Marko Sente.

Aktivnosti orkestara u 2023.

Veliki festivalski tamburaški orkestar je i ove godine imao brojne zapažene nastupe, a neki od njih su: Međunarodno natjecanje tamburaša, komorni sastav je nastupio na Memorijalu Hrvoja Majića u Vinkovcima, imali su maturski koncert, sudjelovali u programu Bunjevci bez granica u Kaćmaru, zatvaranju likovne kolonije CroArt, na Svjetskom danu muzike, na otvorenju Hrvatskog doma – Matice, Svečanoj akademiji i dodjeli crvene kravate, imali su koncert u Rijeci, sudjelovali u kampu u Pleternici. Nastupili su i na prestižnom festivalu Zlatne žice Slavonije u Požegi, Festivalu bunjevački pisama u Subotici i svirali na velikoj književnoj manifestaciji Dani hrvatske knjige i riječi – Dani Balinta Vujkova.
U proteklih godinu dana Dječji tamburaški orkestar imao je brojne zapažene nastupe na kojima su pokazali svoje umijeće pa su tako na 19. Festivalu vojvođanske tambure u Adi osvojili I. nagradu. Nastupili su i na Svetosavskoj akademiji za djecu, Međunarodnom natjecanju tamburaša, Festivalu muzičkih i baletnih škola Srbije u Bačkoj Palanki gdje su također osvojili I. nagradu, na Svjetskom danu muzike, a imali su nastup i u Rijeci. Tu su i nastupi na Smotri dječjih pjevača i zborova, te na zatvaranju Međunarodnog lutkarskog kazališta u Subotici.

Osvrt na proteklu godinu

Osvrt na proteklu godinu za naš je tjednik dao dopredsjednik HGU-a Festival bunjevački pisama Vojislav Temunović:
‚‚Uz Veliki festivalski i Dječji tamburaški orkestar koji djeluju otpočetka, ove smo godine u rujnu osnovali Dječji zbor pod vodstvom Marine Piuković, koji je imao svoj prvi nastup na ovom koncertu. Tu su djeca osnovnoškolskog uzrasta, upis novih članova je u tijeku i mogu doći svi zainteresirani. Što se tiče naše Tamburaške kuće, ove godine smo, zahvaljujući zajedničkom projektu s Muzejom bećarca iz Pleternice preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, osposobili jednu novu prostoriju, a zahvaljujući Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske kupili smo električni klavir za rad udruge i zbora. Za sljedeću godinu nam je plan da renoviramo dvije-tri prostorije u našoj kući. Što se tiče članstva, ono je nepromijenjeno u odnosu na protekle godine, pa se tako broj članova uvijek kreće oko 60«.
Snimke XXIII. Festivala bunjevački pisama, kao i XIX. Smotre dječjih pjevača i zborova mogu se poslušati i pogledati na YuoTube kanalu Hrvatske glazbene udruge.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima