Započela nova mreža čitanja

Objavljeno: 15.12.2023. Pregleda: 35

U mreži odrastanja: izazovi i prepreke ovogodišnja je tema nove sezone projekta za poticanje čitanja i kreativnosti za srednje škole Mreža čitanja koji diljem Hrvatske pa i u Subotici organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara. Provedbu ovog hvalevrijednog projekta u subotičkim srednjim školama gdje se nastava odvija na hrvatskom jeziku, Gimnaziji Svetozar Marković, Politehničkoj školi i Medicinskoj srednjoj školi preuzelo je Hrvatsko nacionalno vijeće u suorganizaciji s NIU Hrvatska riječ. Do sada se prijavilo više od četrdeset srednjoškolaca koji će u svoje slobodno vrijeme čitati ponuđene knjige: Zoran Žmirić – Hotel Wartburg (školska razina); Marjane Satrapi – Perzepolis (regionalna razina) i Christiane F. – Mi djeca s kolodvora Zoo (nacionalna razina).
Već po naslovima može se vidjeti kako se ove sezone organizatori natjecanja bave temom odrastanja, izazovnim životnim razdobljem u kojem se mladi susreću s brojnim izazovima i preprekama. Tako će se upoznati s književnim junacima koji će im pokazati na koji način su se oni nosili sa situacijama koje su ih snašle.
Inače, Mreža čitanja ove godine slavi svoj prvi jubilej, desetu obljetnicu, a subotički srednjoškolci u njemu sudjeluju već sedmu godinu. Od te prve do ove sedme godine interesiranje raste kao i broj sudionika iz Subotice. Je li u pitanju princip rada, dobro odabrane teme i knjige ili osobe koje s njima rade na poticanju čitanja, ili sve po malo, nije toliko ni važno kao činjenica da iako se stalno govori o tome kako današnji mladi malo čitaju, evo dokaza da može i drugačije.
Natjecanje se organizira u dva oblika: kategorija test znanja i multimedijski uradak.
Već danas, prvom, školskom razinom započinje ovogodišnja Mreža čitanja. Kao i do sada pratit ćemo ove mlade čitatelje ne samo tekstovima u tjedniku i Kužišu već i nagradama koje im Hrvatska riječ svake godine osigurava za njihov trud, rad i čitanje.

Izvor: Hrvatska riječ (B. I.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima