Gostovanje Folklornog ansambla Zagreb-Markovac

Objavljeno: 23.08.2024. Pregleda: 7

Folklorni ansambl Zagreb-Markovac, jedan od najboljih amaterskih folklornih ansambala Grada Zagreba, osnovan je 1945. godine spajanjem dvaju folklornih ansambala – FA Pavao Markovac i KUD-a Zagreb. Zahvaljujući tome, nastavljena je tradicija očuvanja bogate hrvatske folklorne baštine. FA Zagreb-Markovac danas na repertoaru ima preko 60 živućih koreografija iz gotovo svih dijelova Hrvatske. Jedan su od malobrojnih ansambala u Hrvatskoj čiji repertoar obuhvaća i plesove Hrvata izvan Hrvatske. Gosti iz Zagreba otvorili su program pjesmama i plesovima Draganića Dobro ljeto Bog vam daj i pjesmama i plesovima Kalinovca Rendajte se milo lane moje. Autor obje koreografije je Andrija Ivančan, a glazbenu obradu je uradio Zoran Jakunić.
Na zajednički koncert ovih dvaju ansambala čekalo se četiri godine, inicijalno je bio planiran za 2020., no zbog izbijanja pandemije covida morao je biti odgođen.
Ovaj koncert je bio poseban i zbog jedne zajedničke članice – Gordane Dulić (djev. Cvijin), koja je od 2004. do 2013. godine nastupala za HKC Bunjevačko kolo, a odlaskom na studije u Zagreb i do njihovog završetka 2020. bila je članica Folklornog ansambla Zagreb-Markovac i tijekom večeri je nastupila s oba ansambla.
HKC Bunjevačko kolo je ove godine imalo 25 nastupa u Hrvatskoj i Srbiji i do konca 2024. planiraju turneju, veliki godišnji koncert i još desetak nastupa. Upravo je Bunjevačkom kolu pripala završnica koncerta tijekom koje su odigrali Splet bunjevačkih plesova po koreografiji Marina Jaramazovića i glazbenoj obradi Luke Sudarevića, kao i Momačko nadigravanje i Momačko bunjevačko kolo također autora Marina Jaramazovića i po glazbenoj obradi Zvezdana Bašića Palkovića. Koncert je završen zajedničkom izvedbom pjesme Kolo igra, tamburica svira koju je za ovu prigodu prilagodila Ines Bajić.
‚‚Vjerujem kako je večerašnji koncert sve ‘razgalio’. Znajući tko je sve večeras u publici i kako su tu svi veliki poznavatelji i ljubitelji folklora, mislim kako je svima jasno tko nam je večeras bio gost. Mislim kako bi ovakvi zajednički koncerti s renomiranim ansamblima trebali postati dio jedne nove tradicije, mada će sada nakon Markovca to biti teška zadaća. Hvala i Dužijanci koja je bila inicijator. Velika je čast i sreća što smo počašćeni ovako divnim koncertom, ovakav posjet je veoma bitan za nas, prvenstveno zbog naših mladih folkloraša da dobiju novi motiv za dalji rad, da vide kako uvijek ima prostora za napredak i kako izgleda jedan veoma ozbiljan folklorni sasatav", rekao je na kraju večeri predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin.
Riječi hvale za organizaciju i ukazano gostoprimstvo imao je i asistent voditelja A skupine plesača-pjevača FA Zagreb-Markovac Davor Hostić.
‚‚Želim se zahvaliti na pozivu i gospodinu Lazaru, Bunjevačkom kolu i Dužijanci. Mislim kako je ovo jedan stvarno odličan događaj. Kao ansambl prvi put nastupamo u ovom gradu i nama se veoma svidjelo u Subotici, oduševljeni smo gradom, Dužijancom, ljudima i ovom prekrasnom publikom.«
Koncertu su prisustvovali i ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković, v. d. ravnateljice NIU Hrvatska riječ Mirjana Trkulja, predsjednik odbora HNV-a za kulturu Denis Lipozenčić, predsjednik Mladeži DSHV-a i vijećnik u Skupštini grada Subotice Ninoslav Radak, predsjednik Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca dr. Andrija Anišić i predsjednik Katoličkog društva Ivan Antunović Josip Štefković.

Izvor: Hrvatska riječ (I. B.)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Marijom Brzić i Darkom Baštovanovićem
  • Mirisi iz bakinog kuvara
  • Proslava 8. godišnjice Hrvatske čitaonice Fischer
  • Večer s geologom Ivanom Dulićem
  • Izložba fotografija o Hrvatima u Boki - Starčevo
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima