HKC Bunjevačko kolo na 56. Međunarodnoj smotri folklora

Objavljeno: 04.08.2022. Pregleda: 47

Bunjevački Hrvati iz Bačke ponovno su se predstavili na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, najvećoj i najprestižnijoj manifestaciji takve vrste u Hrvatskoj. Bili su to folkloraši HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice koji su sudjelovali na ovogodišnjoj, 56. Smotri, koja je održana od 20. do 24. srpnja 2022. godine. U Zagrebu je nastupio samo dio HKC-ova ansambla (25 članova skupa s glazbenicima) budući da je dio plesača istoga vikenda sudjelovao na Dužijanci u Novom Sadu. 

Predstavljajući se bunjevačkim plesovima, Subotičani su u okviru smotre održali više nastupa. S nastupima su počeli u petak na pozornici Gradec u središtu Zagreba, sudjelujući u dijelu programa koji je za temu imao tzv. momačko nadigravanje. Zanimljivo je da su na kraju ovog programa svi sudionici večeri imali zadaću plesati na glazbu Bunjevačkog momačkog kola. Ovu večer uživo je prenosila Hrvatska radiotelevizija. No to nije sve, iste večeri u Gradecu je održana i radionica „Plešite s nama" na kojoj je publika imala priliku naučiti dvije bunjevačke igre – Slamarsko kolo i Ćuć kolo.
Sutradan, folkloraši HKC-a nastupili su u programu „Folklorna šetnica", gdje su plesali i svirali na više lokacija u središtu Zagreba. Od Smotre su se „oprostili" u nedjelju nastupom na završnom koncertu, ponovno na platou Gradec

„I publika i drugi sudionici manifestacije, ali i pratitelji na Facebook stranici Smotre pokazali su lijep interes za naše plesove i nošnju", kaže voditelj Folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo Marin Jaramazović.
Na ovogodišnjoj Smotri sudjelovali su folkloraši iz 14 zemalja svijeta. Bilo je ukupno 530 sudionika, od čega oko 200 iz Hrvatske. Ostali sudionici bili su iz Alžira, Austrije, Češke, Grčke, Italije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Portugala, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Festivalski dio ovogodišnje Smotre bio je posvećen temi „Tradicijska baština između Srednje Europe i Mediterana".
Izvor: Hrvatska riječ D. B. P.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima