HKUD „Ljutovo“ oduševilo Pregradu

Objavljeno: 23.10.2012. Pregleda: 51

ljutovo u pregradi-1Najzapadniji dio Hrvatskog Zagorja je pregradsko područje. U slikovitom brežuljkastom kraju smjestila se Pregrada sa svojim mnogobrojnim selima i zaseocima. Priliku da kratko razgledaju Pregradu i okolicu imali su članovi HKUD „Ljutovo" , koji su 6. i 7. listopada 2012. godine na poziv KUD-a „Pregrada" bili u Pregradi.

Zajedničko druženje KUD-ova počinje i završava pjesmom, pa je povodom dolaska HKUD-a „Ljutovo „ organiziran koncert u Osnovnoj školi u Pregradi. Uz domaćine u programu su sudjelovali članovi HKUD-a „Ljutovo" koji su svojim uspješnim nastupom pokazali kako njeguju hrvatsku riječ i običaje, te mnoge podsjetili na pjesme koje već dugo nisu čuli, ali i na neke koje nisu, dosad, imali prilike čuti. Repertoar je oduševio domaćine i publiku te su pljeskom i poklicima oduševljenja pozvali Vojvođane da još nešto odsviraju i otpjevaju.

ljutovo u pregradi-2Sljedećeg dana članovi HKUD „ Ljutovo" posjetili su Gradski muzej gdje su imali prigodu vidjeti stalni postav muzeja koji se sastoji od tri dijela i to: ljekarnički, numizmatički i rudarski. Naime, početkom XIX. stoljeća u Pregradi je otvorena radionica za proizvodnju lijekova Adolfa Thierryja i ljekarna koja je bila poznata diljem cijele Europe. U Pregradi je bio i rudnik drvenog ugljena koji je zatvoren 1975., a numizmatičke eksponate je Gradu poklonio počasni građanin Pregrade dr. Tuđina.

Po obilasku muzeja Vojvođani su otišli u susjednu općinu Desinić gdje su mogli vidjeti dvorac „Veliki Tabor" koji je uz Trakošćan najpoznatiji dvorac sjeverozapadne Hrvatske, a uz to, mogli su i nešto prigristi u jednom ugostiteljskom objektu koji se zove „Grešna gorica".

ljutovo u pregradi-3U poslijepodnevnim satima održan je Susret zborova Krapinsko-zagorske županije koji se već 17. put organizira u crkvi Uznesenja blažene Djevice Marije u Pregradi, a povodom Svjetskog dana zbornoga pjevanja.

KUD „Pregrada" uvijek na taj susret poziva goste koji ne trebaju njegovati zborno pjevanje pa je ovom prilikom odlučio publici i ostalim sudionicima koncerta (njih više od 350) dati priliku da čuju pjesme Hrvata koji ne žive u matičnoj domovini, a ipak je nose u srcu. Tom prilikom HKUD „Ljutovo" izveo je dvije skladbe:„Kolo igra, tamburica svira"i „I kad ostarim".

ljutovo u pregradi-4

Tekst: S. Vidaček
Fotografije: HKUD „Ljutovo"

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima