Izložba božićnjaka u Tavankutu

Objavljeno: 15.12.2023. Pregleda: 47

Izložba božićnjaka i božićnih ukrasa ukrašenih slamom članova HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta otvorena je u nedjelju, 3. prosinca 2023. godine, u tavankutskoj Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame.
Figurice za božićnjake te božićni ukrasi od slame i oni ukrašeni njom nastali su na radionici 20. studenog koju su vodile članice slamarskog odjela Gupca.
Izložbu je otvorio župnik župe Presvetog Trojstva u Maloj Bosni vlč. Dragan Muharem.
‚‚(...) Kruh naš svagdašnji. Simbol sigurnosti i dobrodošlice, simbol Krista i simbol Božića (...) Kruh je znak zajedništva. Kada ulazite u crkvu, kome se poklonite? Kruhu živomu koji se nalazi u svetohraništu (...) Kruh je nešto najosnovnije, toliko svakidašnje da ga gotovo ni ne primjećujemo. A tko nema kruha to znači da nema ni posla, ni krova nad glavom, da nam je život ugrožen. Zato molimo svaki dan u Očenašu – kruh naš svakdašnji daj nam danas. Bez kruha ne možemo zamisliti ni Dužijancu ni Božić. Gledajući ovaj kruh, ove božićnjake, kojega su spremile vrijedne ruke, iščitavamo zapravo cjelokupnu teologiju u malom. Sve što trebamo znati o Božiću, sve je tako jednostavno i dirljivo prikazano na samo jednom božićnjaku. Razumije ga i dijete, i seljak, i intelektualac. Toliko jednostavno, a toliko dubine. Središte božićnjaka je Marija, odnosno Isus Kris i riječ koja je tijelom postala. Riječ koja je kasnije kruhom postala. A tu smo i mi na božićnjaku, sve ono što nam je najvrjednije – naša obitelj, naš život, naš josag, sve naše blago. Božićnjak je zgusnuta vjera Hrvata Bunjevca predstavljena u kruhu, katekizam vjere. Zato ovo nije samo izložba nego manifestacija onog što nam je u srcu. Ono što vjerujemo i što živimo. Zato ne bih ovaj događaj otvorio riječima koje se obično kažu – izložba je otvorena, nego baš obratno – otvorenost je izložena."
Ovom su prigodom nastupili članovi dječjeg zbora Isusovi anđeli tavankutske župe Srce Isusovo, pod vodstvom kantorice Elizabete Stojković, te tamburaši koje vodi Marko Grmić i članovi zbora HKPD-a Matija Gubec pod ravnanjem Emine Tikvicki, a voditelj programa bio je član Gupca Borna Dulić.
Božićnjaci prikazani u Tavankutu moći će se pogledati i na izložbi božićnjaka Katoličkog društva Ivan Antunović, koja će biti otvorena 11. prosinca 2023. godine u Predvorju Gradske kuće, s početkom u 19 sati.

Izvor: Hrvatska riječ (I. Petrekanić Sič)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima