Izložba ručnih radova u Surčinu

Objavljeno: 24.05.2024. Pregleda: 36

Hrvatska čitaonica Fischer iz Surčina organizirala je 12. svibnja 2024. godine izložbu ručnih radova Harmonija niti svoje dvije članice kreativne sekcije Marice Volarić i Janje Šćulac. Obje su članice sekcije od osnutka, a na izložbi, koja je upriličena u prostorijama udruge, prikazani su njihovi heklani i vezeni radovi.
Ljubav prema ručnom radu, a posebno prema vezenju, Marica Volarić kaže kako gaji od djetinjstva. Prema njezinim riječima, platno joj je tijekom cijelog života bilo omiljeno mjesto estetskih osjećaja. Sa svojim ručnim radovima sudjelovala je na svim izložbama koje je sekcija organizirala te je jedna od edukatorica na radionicama veza. Za potrebe udruge izvezla je četiri nošnje.
Janja Šćulac svoju kreativnost izražava kroz različite sfere. Heklanje, vezenje, izrada ukrasa za torte i pjevanje, kaže kako su njezini omiljeni načini izražavanja ljepote. U sekciji se istaknula svojim radovima prisutnim na svim do sada organiziranim izložbama kreativne sekcije. Održala je i radionicu izrade ukrasa za torte i bila edukatorica na radionicama heklanja. Također je izvezla jednu nošnju za potrebe udruge. Kao pjevačica solistica amater sudjelovala je na brojnim kulturnim manifestacijama u organizaciji kreativne sekcije HČ Fischer.
Voditeljica kreativne sekcije Veronika Živanović poručila je da naziv izložbe govori kako su vez i heklanje jedan od načina iskazivanja odnosa prema ljepoti i unutarnja potreba za skladom.
‚‚Ova izložba, propraćena katalogom izloženih radova, dar je Marici Volarić i Janji Šćulac za predan i dugogodišnji doprinos radu kreativne sekcije i udruge, za ljubav koju njeguju prema ručnom radu i za dojam smirenosti, sklada i ugode koju njihovi radovi pružaju oku i duši promatrača", rekla je Živanović.
Predsjednica Fischera Katica Naglić istakla je kako udruga od prošle godine organizira samostalne izložbe radova najstarijih članica.
‚‚Kad pogledam ove radove, osjećam da one, kad završe svaki svoj rad, osjećaju veliko zadovoljstvo. Kod Marice prevladavaju geometrijski motivi, kod Janje cvjetni. Janju znamo i po tome što je heklala i vezla oltarnike za crkvu, a obje su vezle i narodne nošnje. To je veliko bogatstvo i za nas i za njih, jer pripada njegovanju kulturne tradicije ovog našeg kraja", navela je Naglić.
Prisutnima je prikazan prilog o Volarić iz emisije RTS-a Građanin, snimljene 2021. godine, kao i snimka s radionice izrade ukrasa za torte iz 2018. na kojoj je Šćulac bila edukatorica.
Izložbu je pratio prigodan literarno-glazbeni program članova udruge.

Izvor: Hrvatska riječ (V. Ž.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima